Skoči na glavno vsebino

Digitalni Foto Klub pod pokroviteljstvom Fotografske zveze Slovenije (FZS) vsako leto organizira fotografski natečaj MLADOST ni NOROST.

To je vodilni natečaj v Sloveniji namenjen mladim osnovnošolskim in srednješolskim fotografom. Odprtje razstave izbranih del je bilo 31. maja v Celju na Šoli za hortikulturo in vizualne umetnosti.

Naša šola se je natečaja udeležila drugič Pred dvema letoma smo bili kot šola četrti. Takrat so v izbor fotografije prispevali Anamarija Mužina, Erazem Prinčič, Kaja Šinigoj, Karin Štor, Lara Rijavec, Lea Kobal, Leja Slokar, Liam Ferletič, Maks Malik, Nina Princes, Vid Faganel. Liam Ferletič je bil dobitnik diplome FZS.

Letos je bilo aktivnih fotografov manj, pa tudi pokoronsko leto ni obetalo neke obilice zanimivih in zgovornih motivov. Vseeno sem se poglobil v arhiv letošnjih fotografij, izbral in poslal. Na osnovnošolski natečaj je prispelo 358 fotografij, od katerih je izbrana petina. Letošnji izbor fotografij nam je kot šoli prinesel 2. mesto med osnovnimi šolami. Letos so fotografije prispevale Lara Furlan, Lina Štolfa, Melisa Mrevlje, Vita Štrukelj in Zala Pečenko. Čestitke mladim fotografinjam!

Več o odprtju letošnje razstave (ki se je nismo udeležili) si lahko ogledate na spletni strani Digitalna kamera (https://www.digitalna-kamera.si/foto-natecaj-za-os-in-ss-mladost-ni-norost-2022/) (Za ogled spletne strani kopirajte povezavo; hvala za razumevanje),

Na natečaj smo šli zelo “olimpijsko”: važno je sodelovati …

mentor fotokrožka: Peter Valič

Fotokrožek bo potekal tudi letos. Informacije za nove fotografe: po uvodni uri ali dveh sledi samostojno iskane motivov in fotografskih rešitev. Fotografije nato na šoli pregledamo in pokomentiramo in iščemo rešitve za naprej, za nadaljnje samostojne izhode. Tak način vzpodbuja samoiniciativnost in vztrajnost, vrlini, ki v današnjih generacijah nista ravno najpogostejši. Izjemoma pa, ko se pojavijo zanimive situacije in se obetajo solidni motivi, se odpravimo na teren tudi skupaj. Obenem mladi fotografi pokrijejo nekatere potrebe matične šole po foto dokumentiranju dogodkov in prireditev.

Dostopnost