Skoči na glavno vsebino

Marko Hatlak na obisku

V četrtek, 11. februarja, smo na naši šoli v okviru kulturnega dne gostili virtuoza na koncertni harmoniki Marka Hatlaka.

Za njim je že 600 koncertnih nastopov, pa pravi, da je šele na »začetku« poti. Vsi skupaj mu želimo še mnogo glasbenih užitkov, zadovoljstva in sreče.

marko-hatlak_2587_m

Nadarjenost in desetletja marljivega dela so idrijskega fantiča prelevile v vrhunskega virtuoza. Koncertna harmonika se zelo razlikuje od harmonik, ki smo jih vajeni na veselicah. To je inštrument, iz katerega lahko virtuoz izvabi praktično vse.

Marsikaj zanimivega nam je povedal o svoji glasbeni poti in marsikaj zanimivega zaigral. Koncertna in sodobna glasba se močno razlikuje od »alpskih« ritmov, ki smo jih sicer vajeni. Tako smo pokukali v preddverje še ene od dvoran pestrega glasbenega sveta. In prav zagotovo ni odveč, če otroci slišijo, koliko odrekanj je potrebnih, za en sam vrhunski nastop, zato da postaneš odličen med najboljšimi.

 

Srednjo glasbeno in baletno šolo je končal v Ljubljani, študij koncertne harmonike pa na Visoki šoli za glasbo »Franz Liszt« v Weimarju pri profesorju Ivanu Kovalu. Podiplomski študij je nadaljeval pri profesorju Stefanu Hussongu v Würzburgu, kjer je leta 2006 diplomiral in bil sprejet v »Master class«, prav tako pri profesorju Stefanu Hussongu.
V času študija je odigral preko sto petdeset solističnih koncertov pri nas in v tujini (Paris, Berlin, München, Dubrovnik, …). Kot solist je nastopil s simfoničnim orkestrom Moskovske filharmonije, z Big Bandom RTV Slovenija, kot solist in v duetu s Stefanom Hussongom s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, imel svoj koncertni večer v Slovenski filharmoniji ter solistični koncert v cerkvi sv. Nikolaja v Ljubljani. Od leta 2004 igra s skupino Terrafolk, ustanovil je skupino Distango, po odhodu iz nje pa Funtango, kjer nadaljuje igranje tanga in drugih zvrsti glasbe.

Povzeto po http://www.funtango.org/index.php?option=com_content&task=view&id=14&Itemid=28

 

 

 

Več o Marku Hatlaku lahko najdete tudi na Wikipwdiji na sledečem spletnem naslovu:
http://sl.wikipedia.org/wiki/Marko_Hatlak

še fotoutrinki z glasbenikovega obiska

marko-hatlak_partitura

 

Dostopnost