Skoči na glavno vsebino

V pri Podgorici na SV obrobju Ljubljane je Reaktorski center (IJS), ki je bil postavljen 1966. Obiskali smo ga v začetku meseca. Ima manjši reaktor, ki je služil za osnovo za raziskave o jedrski tehnologiji. Poleg raziskovalne ima tudi izobraževalno nalogo. Poleg predavanja o jedrski tehnologiji v miroljubne namene smo si ogledali tudi muzej s krasnimi demonstracijskimi eksponati, kjer učenci lahko praktično vidijo vlogo jedrske tehnologije v našem vsakdanjiku, zlasti glede pridobivanja električne energije, ki ima mnogo manjši okoljski odtis od drugih tehnologij. Zelo poučen vpogled zlasti glede varnost in možnosti pridobivanja energije.  

Drugi del ekskurzije smo namenili razstavi v Cankarjevem domu, ki jo je pripravil v sodelovanju s Prirodoslovnim muzejem. Naslov in tema je bila V vrtincu sprememb. Planet Zemlja je zaznamovalo 5 velikih izumrtij. Nekako zveni, kot da so drastične spremembe na planetu stalnica, a pozabljamo, da so bile razpotegnjene na pol milijarde let in ne na nekaj desetletij, kot se zdi. Vsekakor je vsako od izumrtij zaznamovalo evolucijo in omogočilo slovo starih dinastij živih bitij in nastanek novih. Vendar še nikoli nobena vrsta ni bila gonilo izumrtja kot je naša, pač pa so bili drugi dejavniki tisti, ki so to povzročili. Glede na hitrost spreminjanja okolja in vzporednega izumiranja vrst smo na pragu šestega. Dejstva, kopice podatkov in meritve govorijo svoje. Teorij in mnenj glede tega je ogromno. Kar pa je najbolj pomembno je to, da naš planet ni več tako zdrav, kot bi si želeli. Lahko bi razstavi rekli: Slovenija v zadnjih 500 mio let na enem mestu.

Še povezava na razstavo in priporočeno branje kratke spremne besede: https://www.cd-cc.si/kultura/razstave/v-vrtincu-sprememb

Peter Valič

Dostopnost