Skoči na glavno vsebino

Na našo šolo vsako šolsko leto povabimo literarnega gosta ali gostjo. Srečanje izvedemo v jesenskih mesecih. Namesto svečanega zaključka branja za Bralno značko, domače branje, Cankarjevo tekmovanje, angleško bralno značko, eko bralno značko in vrsto literarnih natečajev, govornih nastopov in seminarskih nalog se motivaciji branja posvetimo v času pred jesenskimi počitnicami.  Z različnimi knjižnimi razstavami, radijskimi prispevki na šolskem radiu, vodenimi obiski v šolski knjižnici in z literarnim obiskom se učenci s knjigo srečujejo že od začetka šolskega leta.

Letos smo v goste povabili igralca Janeza Škofa. Ker je letošnje šolsko leto zaznamovano  z obletnico rojstva Frana Milčinskega Ježka, kateremu bomo posvetili tudi osrednjo šolsko prireditev v februarju, smo povabili gosta, ki zna igrati, peti, zabavati, igrati na harmoniko …

To ni samo igralec iz humorističnih serij Naša mala klinika, Vrtičkarji, Teater paradižnik, ampak je vrhunski dramski igralec, ki je letos prejel tudi Borštnikovo nagrado za vlogo v igri Angel pozabe. Poleg tega, da obvlada oder, govorjeno besedo, gib in interpretacijo, je samouk na diatonični harmoniki. Uglasbil je kar nekaj pesmi slovenskega pesnika Daneta Zajca. Igra tudi v glasbeni zasedbi Čompe. Skratka umetnik, ki pisano besedo oživi z igro, pesmijo, glasbo, gibom in jo tako tudi lažje približa mlajši generaciji.

Srečanji z učenci (ločeni za mlajše in starejše učence) je izpeljal s predstavitvijo poklica dramskega igralca, igranjem na harmoniko in petjem, pripovedovanjem zgodbe o Martinu Krpanu in zaupal nam je, kako je snemati za televizijo z najbolj znanimi slovenskimi ustvarjalci. Še največ pa nam je povedal s svojim izrazom, podobo, glasom in izbrano besedo.

 

Nastop dramskega igralca Janeza Škofa je bil užitek, hkrati pa žlahtno kulturno doživetje.

Kako so ga doživeli učenci sami, pa naj vam povedo njihova sporočila, ki so nastala ob koncu srečanja.

 

Irma Krečič Slejko

 

Dostopnost