Skoči na glavno vsebino

V prazničnem decembru so se učenci 6., 8. in 9. razredov skupaj z učitelji odpravili v Novo Gorico, kjer so si v Slovenskem narodnem gledališču ogledali predstavo Božična pesem, ki jo je napisal angleški pisatelj Charles Dickens. Ker se tema navezuje na decembrski in praznični čas, ki je pred vrati, smo z veliko pričakovanji čakali ta dogodek.

Učenci so se že pri pouku slovenščine in angleščine seznanili s kratko vsebino, glavnim junakom z imenom Scrooge. Za lažje razumevanje so si ogledali kratek videoposnetek predstave, ki je objavljen na spletni strani SNG, prisluhnili pa so tudi kratkemu odlomku iz istoimenske knjige.

Predstava je trajala dve uri in je imela kratek odmor. Gledalci se nismo dolgočasili, saj smo vneto spremljali zgodbo glavnega junaka, ki ne verjame več v božič, zato ga obiščejo trije duhovi, ki predstavljajo preteklost, sedanjost in prihodnost. Popeljejo ga skozi njegovo življenje, da bi spoznal, kako ga je pohlep po dobičku zapeljal na slaba pota. Med predstavo smo lahko opazovali tudi razkošne kostume, različne rekvizite, posebne odrske efekte, predvsem padanje snega, ki naj bi bilo značilno za božični čas. Igralci so vrhunsko odigrali svoje vloge, igro so popestrili tudi s petjem in plesom. Za svoj trud so bili na koncu nagrajeni z velikim aplavzom.

Vsebina je lahko vsakemu gledalcu dala misliti, kaj je pravzaprav bistvo časa, ki ga prinaša božič, kako se v življenju osredotočamo na materialne stvari in pri tem pozabljamo na vrednote, kot so družina, povezanost med ljudmi, ljubezen, medsebojna pomoč. Predvsem v prazničnem času bi se ljudje morali malo ustaviti in se posvetiti drug drugemu, saj darila niso tako vredna, ker je bolj pomembno, da imamo v življenju ljudi, s katerimi lahko delimo svojo notranjo srečo.

Mojca Pregelj

foto: Martina Černigoj

Dostopnost