Skoči na glavno vsebino

V četrtek, 9. 12. 2021, je med 9.30 in 11. uro potekala slavnostna prireditev ob zaključku Dnevov evropske kulturne dediščine, na kateri so se predstavile zmagovalne ekipe. Naj še enkrat pohvalimo izjemen dosežek učencev podružnične šole Vrtovin pod vodstvom njihovih mentoric Tanje Maver Jamšek in Polone Žorž, ki je letos ena izmed petih zmagovalnih šol na natečaju Mladih raziskovalcev evropske kulturne dediščine (MRED). Na nagrado smo še toliko bolj ponosni, ker gre za našo najmanjšo podružnično šolo, na kateri je letos skupno 16 učencev. Še en dokaz, da lahko s predanim delom in ljubeznijo do svojega okolja prejmeš priznanje na najvišji evropski ravni, tudi če prihajaš iz majhne vasi in nisi obdan z vsemi ugodnostmi velikih urbanih središč.

Če v tem obdobju ne bi vladale koronavirusne razmere, bi učenci na podelitev odpotovali v Strasbourg, kot je bilo to običajno v preteklosti. Kot nadomestek pa so nam nacionalni koordinatorji obljubili povabilo na ogled našega drugega največjega mesta Maribor.

S pomočjo projekta evropske kulturne dediščine smo se z raziskovanjem otrok vsi veliko naučili o skritih zakladih kulturne dediščine v našem okolju, na ravni države in tudi na nivoju Evrope. Projekt nas je tudi naučil, da nam raziskovanje preteklosti lahko kaže pot v prihodnost.

Dostopnost