Skoči na glavno vsebino

Ob dnevu športa smo na šolo povabili gospoda Dejana Fabčiča.

Kdo je bil naš današnji gost?

Ko v brskalnik vpišeš to ime in mu ukažeš, naj išče, ti izpiše strani s članki, v naslovih pa so besede kot diabetolog, zdravnik z velikim srcem, trikratni paralimpijec, paralokostrelec, potem naletiš na članke o kajaku in o plavanju, o Pekingu, Riu in Tokiu, pa celo o Parizu leta 2024.

Dejan Fabčič je iz Hrašč v Podnanosu. Je zdravnik interne medicine, dela v ambulanti za diabetes in  bolezni ščitnice v Novi Gorici. Poje v zboru, preživlja čas z družino, ima psa, ukvarja se s športom. S parašportom, torej je športnik invalid.

Rodil se je brez obeh golenic. Najbolj očitna možnost je bila amputacija nog in uporaba protez, a naletel je na zavzetega zdravnika, ki je bil pripravljen noge zdraviti. Zato je kot otrok prestal dvajset operacij in preživel veliko časa v Stari Gori. Njegova hoja je malo posebna, ker se kolena in gležnji ne upogibajo. Kot otrok se na to ni oziral in se je enakovredno igral z vrstniki. Tudi pri športu tega ni imel za izgovor, morda prej za izziv.

Ko se ukvarja s športom, počne to zavzeto. Dela. Zares. Rezultati pridejo.

S tekmovalnim športom se ukvarja od leta 2002. Prvič se je uvrstil na paralimpijske igre leta 2008, ko je v Pekingu tekmoval v plavanju. Leta 2016 je na paralimpijskih igrah v Riu zastopal Slovenijo v kajaku. Obakrat je bil šesti. Na paralimpijskih igrah 2020 je v Tokiu tekmoval v lokostrelstvu in se uvrstil na deveto mesto. V Tokiu je imel posebno čast nositi slovensko zastavo ob otvoritvi iger. Pristreljal si je že tudi normo in kvoto za naslednje paralimpijske igre, ki bodo v Parizu naslednje leto.

Želimo mu, da bi dosegel čim boljši rezultat in mogoče tudi kolajno.

Foto galerijo prispevali: Katarina Tomanić, Karolina Šatej Bavčar, Mia Feltrin in Tjaž Oven

Dostopnost