Skoči na glavno vsebino

Tradicionalni slovenski zajtrk v vrtcih in osnovnih šolah obeležujemo že leta 2011. Kruh, maslo, med in jabolko je ustaljena postrežba na dan slovenskega zajtrka. Moramo pa omeniti, da je Tradicionalni slovenski zajtrk del širšega dogodka – dneva slovenske hrane, ki ga je razglasila Vlada Republike Slovenije oktobra 2012.

Dan slovenske hrane in projekt Tradicionalni slovenski zajtrk se vsako leto izvaja tretji petek v novembru. Letos je obeleževanje potekalo ta petek, 17. novembra.

Tudi na naši šoli je bilo tako. Pridne kuharice so pripravile, otroci so razdelili in z užitkom pojedli.

Ima pa Tradicionalni slovenki zajtrk nekaj posebnega. Ne vsebuje posebnih receptov in kulinaričnih specialitet vezanih na znane osebe, zgodovinske dogodke in anekdote. Vsebuje le darila narave brez kulturno zgodovinskih kulinaričnih dodatkov. Žito (kruh) kot pridelek kmeta, med kot produkt opraševalcev, ki so nujni za delovanje kulturne krajine, maslo kot sestavina, ki izvira iz tradicionalno živinorejske dežele in njene tradicije ter jabolko, kot najosnovnejši sadež, ki je krasil sleherni sadovnjak v obilici sort.

Tak zajtrk je kot tradicija mogoč le v krajini, ki je ohranjena in vzdrževana trajnostno. Le želimo si lahko, da ta vez med naravo in našimi mizami goji in traja.

Tamara Šuligoj in Peter Valič

foto Katarina Tomanić in Karolina Šatej Bavčar

Dostopnost