Skoči na glavno vsebino

 

V okviru Dnevov evropske kulturne dediščine, ki so se odvijali po naši »stari« celini od 23.–30. septembra smo tudi na naši šoli poskrbeli zanimiv kamenček v tem prireditvenem mozaiku.

Že v idejni fazi smo se kot ožji tim dogovorili, da bomo v primeru sodelovanja na Dnevih skušali predstaviti nekaj našega, vipavskega.

Letošnja tema Dnevov evropske kulturne dediščine je bila: Voda od mita do arhitekture. Ob mitih, povezanih z vodo, nam pridejo na misel vsi mogoči povodni možje in vodne vile. Seveda so tu še pripovedi o nesrečnikih, ki jih je voda trajno vzela med svoje nedrje – pripovedi, ki pogosto krožijo med prebivalci, ki živijo ob večjih rekah. Nič takega nismo imeli. Kaj pa naša lokalna vodna arhitektura? Mlini? Mostovi? … Male hidroelektrarne, vodnjaki, jezovi, žage? – Vse to je bilo že enkrat do nekajkrat popisano. Kaj novega naj še dodamo k vsemu že raziskanemu? Pa nismo dolgo iskali!

Pred letom dni smo na šoli gostili lokalno pisateljico Magdaleno Saksida, ki nam je predstavila svojo knjigo »Skrito v vablenci«. Nekoč so se otroci v teh vablencah radi skrivali. Mi pa še vemo ne, kako so sploh izgledala ta skrivališča, ali sploh še obstajajo in kje jih iskati.

Po izbrskanju začetnih informacij in krajšem ogledu nekaj vablenc na terenu je delovna ekipa za učence sestavila krajša navodila s slikovnim gradivom za raziskovanje, in takrat se je začelo zares. Iniciativo smo od tega trenutka prepustili učencem in nekateri so se zares izkazali. Še bolj razveseljivo je bilo, da so za terensko delo nujno potrebovali »lokalne vodiče« in to so bili po navadi starši, stari starši in sosedje.

Z učenci smo se dogovorili, da bodo vsako vablenco popisali in fotografirali. Najdene vablence smo na šoli vrisali na zemljevid. Dragoceni so bili zapisi o pomenu, vzdrževanju in gradnji vablenc, ki so jih učenci zapisali po pripovedovanju starejših. Tudi glede fotografskega gradiva nismo komplicirali. Štela je vsaka fotografija, posneta s katerokoli napravo za zajem slike. Najpogosteje uporabljen je bil »pametni« telefon. In nabralo se je mnogo gradiva.

Rezultat je bil krasen. Ko smo združili vse najdbe učencev in učiteljev, se je na zemljevidu pokazala sistematična mreža vkopanih odvodnih kanalov, s katerimi so domačini stoletja sobivali z vodo, ki bi jim sicer zemljo odplavljala. Skrilje, Vrtovin in zlasti Kamnje so vasi, ki so bile v preteklosti pretežno samooskrbne in večino hrane so si vaščani pridelali na terasah. Z vablencami so uspeli obdržati terase v zavidljivo dobrem stanju, kljub obilici padavin in izvirov, ki so značilni za vasi, kjer so jih naši predniki gradili. Prišli smo do zaključka, da so bile vablence sicer mala in preprosta, a zelo učinkovita iznajdba, ki je preprečevala erozijo in ohranjala rodnost podčavenskih sadovnjakov, njiv, vinogradov in vrtov.

Opazili smo tudi, da so mnoge vablence uničene zaradi novejših posegov v terase. Želeli bi, da bi se najbolj funkcionalne in najlepše ohranijo tudi za današnje in bodoče rodove tudi zato, ker so zgrajene z veliko mero občutka za sobivanje s ključnimi naravnimi silami, kot je voda.

Zahvaljujemo se vsem, ki ste pomagali tako ekipi šolnikov, kot učencem pri odkrivanju vablenc in vsega, kar je povezano z njimi.

Ekipo, ki je promovirala raziskovanje vablenc na šoli smo sestavljali: Ksenija Trebovc, Polona Puc, Mirjam Kalin in Peter Valič:

Peter Valič

Popise vablenc in druge drobne vodne arhitekture so prispevali:

Selo: Jani Bratož, Selo: Kevin Klančič, Skrilje: Hana Mamič, Skrilje – Rušti: Tinkara Stres, Ema Gregorčič in Hana Hočevar, Stomaž – Bratini: Zala Lozar, Stomaž: Kaja Fučka, Stomaž: Matevž Fučka in Leo Peranovič, Kamnje: šolniki + domačini, Kamnje: Kristina Batagelj (novejše), Vrtovin: Luka Mervič, Vrtovin – Fevči: Nuša in Manca Rupnik, Vrtovin – Lozarji: Špela Lozar in Ana Ipavec, Velike Žablje – Brith: Aljaž Hvalič Aljaž Brecelj Teo Ličen, Velike Žablje – Brith: Luka Pizzoni in Domen Deotto Bat, Vrtovče: Tonja Čibej, Sara Vrtovec Tia Vrtovec, Črniče: Manuel Montes, Dobravlje: Kaja Šinigoj in Sara Jerkovič, Potoče: Ema Rodman, Male Žablje: Ana Verč

Fotografije vablenc so prispevali:

Matevž Fučka, Leo Peranovič, Luka Pizzoni, Domen Deotto Bat, Michel Batagelj, Manuel Montes, Tinkara Stres, Ema Gregorčič, Hana Hočevar, Maja Likar, Nika Verč, Lucija Nusdorfer, Andraž Mikuž, Luka Mervič, Klara Stopar, Jani Bratož, Kevin Klančič, Elin Trobec, Mark Cigoj, Filip Sluga, Gašper Samec, Tjaš Pahor, Loris Trošt, Lara Lozar, Anej Remec

 

Dostopnost