Skoči na glavno vsebino

Že kakšen mesec nazaj smo začeli opazovati, kako se narava “prebuja”. Pomembni procesi v naravi tečejo tudi pozimi, čeprav so nam malo bolj skriti. Zadnji topli teden pa je vse v znamenju ozelenitve. Ta cikel bujnosti in počitka, rasti in vračanja v prah, kot se slikovito izrazimo na pepelnico nas opominja, da smo del narave.

Pisani metulj na foto kolažu je petelinček. V novo življenje se zbudi ravno v času, ko so stare trave bilke še suhe, grmovje pa že poganja prve brste. Kljub pisanosti ga težko opazimo. Takih drobnih biserčkov je pri nas kar nekaj in z malo sreče ga lahko opazite na negnojenih traviščih, ki obdajajo Vipavsko. Metuljarski kolega Simon Kovačič ga je prejšnji teden posnel na obalnem delu Krasa. Z njegovim dovoljenjem ga objavljam na šolski spletni strani. Na Vipavskem običajno leta kakšen teden kasneje.

In če imamo to velikonočno obdobje pouk bolj na daljavo, vam naravoslovci želimo, da to izkoristite za naravo bolj v živo. Še opozorilo: Ob pregledu oddanih nalog smo opazili, da ste nekaj rastlin določili za čemaž. Dokler gre za napako v elektronski obliki – ni problema, če pa taka napaka konča v loncu, so lahko posledice zelo hude. Čemaž je na Vipavskem zelo redek. Zato imate več možnosti, da boste namesto čemaža nabrali šmarnico ali podlesek. Oba sta zelo strupena.

Peter Valič

Dostopnost