Skoči na glavno vsebino
Osme razrede je obiskal lokalni umetnik svetovnega slovesa Azad Karim in predstavil svoje korenine, svoje življenje in delo. Učenci so poustvarili njegovo delo z naslovom No land, ki gledalca opominja na nedavna (nečloveška) uničenja svetovne kulturne dediščine (muzeje, mošeje, grobnice). Razstava je postavljena na ogled v avli, bolj kot sama razstava pa je pomemben proces dela; učenci so morali namreč skrbno poslikali keramično posodo, jo nato razbiti in delčke sestavili v novo celoto. Za umetnika Azada Karima je to dejanje znak protesta in žrtvovanje, kajti razbiti svoje delo je podobno kot umoriti lasnega otroka.
Učenci so se odpravili na sprehod in obiskali vaško cerkev (Sv. Peter v Dobravljah) z izjemnimi freskami Antona Cebeja. Opazovali so, kako je Cebej svetnike naslikal in označil s simboli ti. atributi (npr. Sv. Marko=lev). V njegovih freskah so opazovali, kako se nabožni motivi prepletajo s vsakdanjimi motivi, na primer svetnik z motivom lokalne krajine v ozadju (na freski baslikana Vipavski Križ in Dobravlje). V cerkvi so učenci prisluhnili orglam ter orglarskim skladbam baroka (poročna koračnica, Bachov preludij C-dur, Bach Gounotova Avemarija, Bachov koral za orgle, tokata v D-molu, fuga v C-duru, Bachova skladba Air ter Handelova Aleluja).
Glasbena šola Ajdovščina je pripravila izjemno predstavitev glasbenih inštrumentov, na katere so igrali učenci naše ter drugih šol.
Učencem je bil kulturni dan všeč veliko bolj, kot so pričakovali, saj so jih gostje ter glasba in likovna umetnost popolnoma prevzeli, poleg tega pa so spoznali kulturno dediščino svojega kraja, ki jim bo ostala v trajnem spominu.
Dostopnost