Skoči na glavno vsebino

Nedelja 26. januarja je bila oblačna. Rahel jutranji dež ni obetal nič dobrega, a proti poldnevu je rosenje ponehalo in dežniki so postali odvečna prtljaga in drugi orientacijski šprint za državno prvenstvo v orientaciji se je lahko začel. 220 tekmovalcev v različnih kategorijah je nestrpno čakalo, kakšno poslastico pri skrivanju točk so jim postavili traserji in postavitelji proge:  Stanko Čufer, Ivo Kete in Nejc Kodrič. Tekma je potekala v soorganizaciji Planinskega društva Ajdovščina, Orientacijske zveze Slovenije in Osnovne šole Dobravlje. Za vnos in obdelavo podatkov na tekmi in po njej je skrbel Urban Gregorc. Še mnogi drugi so prispevali k uspešni organizaciji tekme in vsem se iskreno zahvaljujemo.

Čeprav je Križ manjša vasica na Vipavskem, pa so ulice, gase, prehodi, povezovalna stopnišča in steze med vrtički kot nalašč za razgibano in na trenutke kar zahtevno postavitev. Obenem je arhitektura tako pestra in unikatna, da tekmovalcem ni lahko, saj se morajo odločiti, ali iskati točke ali uživati v detajlih stare vipavske arhitekture. Nekaterim je kljub naglici uspelo oboje. Križki sprint ima še eno posebnost: samo na dan tekme se odprejo nekateri prehodi čez privatna dvorišča, vrtove in poti, ki so sicer zaprte za javnost in le v uporabi lastnikov in sosedov z dogovorom. Tako je v organizacijo tekme vključeno ne le vodstvo krajevne skupnosti, delež v mozaiku prispevajo tudi krajani.  »Križki šprint« ima poleg klasičnih kategorij še družinsko, ki je posebnost, saj edina združuje generacije in edina, kjer tekmovalec ne tekmuje sam. O pedagoški razsežnosti te tekmovalne kategorije ne bi razpravljali, ji pa OŠ Dobravlje kot soorganizator tekme posveča veliko pozornost.

Po končani orientacijski tekmi je Orientacijska zveza Slovenije izvedla še bienalno podelitev z nazivom »Naj orientacist«, kjer je najboljšim in najzaslužnejšim članom Orientacijske zveze Slovenije podelila pohvale in priznanja za dosežke, trud in prizadevno delo. Ni naključje, da je tudi OŠ Dobravlje prejela pohvalo zaradi odličnih rezultatov otrok in prizadevnega dela g. Stanka Čuferja in Marije Kovač v sodelovanju z vodstvom šole. Poleg dobravske šole je priznanje za dolgoletno delo in razvoj orientacije na OŠ Dobravlje in pri PD Ajdovščina prejel tudi g. Stanko Čufer. Priznanja je podelila predsednica O.Z. Slo. Ana Pribaković Borštnik.

Na tekmi so naši učenci dosegli nekaj dobrih, pa tudi odlične rezultate. Tu je nekaj odličnih rezultatov naših učenk in učencev:

M12: 3. Matej Bratož

M16: 2. Jakob Novak, 5. Manuel Alberto Montes

O: 1. Luka Pizzoni, 4. Tonija Čibej

Ž12: 3. Sara Kerševan

Ž16: 2.  Saraja Samec, 6. Hana Mamič

Družinska: 1. PF Šavli, 2. AMMM Kerševan, 3. AJAZ Merkelj

Za več rezultatov in detajlnejšo analizo le teh pa lahko obiščete uradno stran Orientacijske zveze Slovenije na spletnem naslovu:

http://www.orientacijska-zveza.si/index.php?id=43&rid=1755

 

zapisala: Marija Kovač in Peter Valič

Fotografije prispevala: Matic Soban in Peter Valič

 

 

 

Dostopnost