Skoči na glavno vsebino

Rastline nam pripovedujejo o stanju v tleh, o klimi, nekatere so užitne, druge zdravilne, tretje strupene. Nekatere preprečujejo erozijo, nas branijo pred burjo (seveda, če vsega ne počistimo do golih tal). Nenazadnje rastline omogočajo vsak naš vdih in grižljaj hrane, ali to priznamo ali ne.

Glede na to, da ste v večini primerov prvič določali divje rastoče cvetnice in to sami – predvsem pohvale, ne glede na storjene napake. Šola in papir preneseta marsikaj, življenje pač manj. Zato upoštevajte, da so napake nedopustne vselej, ko gre za nabiranje divjih rastlin za hrano in zdravila. Pomote imajo lahko neugodne posledice. Vsekakor je dobro biti previden v primeru uživanja divjih rastlin in nabiranja rastlin za čaje in zdravila sploh, ko gre za rastline, kjer je podobnost med vrstami visoka.

Skupen rezultat naravoslovnega dneva je sledeč: našli ste 75 zeljnatih rastlin, cvetočih v času okrog začetka aprila, v času, ko se zdi, da cvetijo le marjetice, regrat in mrtve koprive. Tudi lesnatih rastlin se je nabralo zgolj 5 vrst manj, kot zeljnatih.

V priponkah so spiski vrst, zabeleženih v oddanih nalogah. Napake niso izključene, kljub temu, da so bile pa naloge natančno pregledane.

Dostopnost