Skoči na glavno vsebino

Spoštovani starši,

Vlada je v četrtek, 11. 11. 2021, sprejela Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo  Covid 19 .

Podrobnejše informacije o obveznostih staršev in dopustnih izjemah se nahajajo v priloženi okrožnici.  V prilogi je tudi protokol, kako se izvaja testiranje na šolah.

OKROŽNICA MIZŠ

PROTOKOL SAMOTESTIRANJA

Od srede, 17. 11. 2021, bo potekalo obvezno samotestiranje učencev s hitrimi testi trikrat tedensko. To pomeni, da se bodo učenci v prostorih šole testirali sami ob ponedeljkih, sredah in petkih. Učitelj bo samotestiranje zgolj nadziral. Če vaš otrok izpolnjuje pogoj prebolevnosti ali cepljenja, prosimo, da o tem do torka, 16. 11. 2021, obvestite razrednika, saj se mu v tem primeru ni potrebno samotestirati.

Starši prevzamete teste za samotestiranje učencev v lekarnah, učenci jih prinesejo s seboj v šolo.

Starši morate obvezno podati predhodno pisno soglasje oziroma nesoglasje (obrazec v prilogi) k izvajanju testiranja s testi HAG za samotestiranje. Podpisan obrazec oddate razrednikom do  torka, 16. 11. 2021, ali najkasneje v sredo zjutraj. V primeru, da je otrok te dni bolan ali v karanteni, pa na dan, ko pride v šolo.

SOGLASJE/NESOGLASJE SAMOTESTIRANJE

V primeru, da starši ne soglašate z izvajanjem samotestiranja v skladu z odlokom, se tem  učencem začasno prepove zbiranje v  šoli in se jim,  v skladu s Sklepom o izvajanju vzgojno-izobraževalnega dela na daljavo (Uradni list RS, št. 138/21), omogoči izobraževanje na daljavo.

Prosimo vas, da se v naslednjih dneh z otrokom pogovorite o tem, kako samotestiranje poteka, pri čemer vam je lahko v pomoč video na naslednji povezavi:  https://www.youtube.com/watch?v=Ljc9hG7xsFU. Priporočamo, da otrok samotestiranje ob vaši prisotnosti poskusi tudi sam izvesti. Številni starši so to že poskusno izvajali z otroki doma in nam sporočili, da ni bilo težav.

Zavedamo se, da imate različna mnenja in jih v vseh normalnih okoliščinah želimo spoštovati. Trenutno pa je stanje v našem okolju oziroma šoli takšno, da komajda obvladujemo razmere. Dnevno nam sporočate o novih potrjenih primerih, ki imajo za posledico karantene oddelkov. Covid -19 je vzrok tudi vse večjim odsotnostim učiteljev. Ne samo zdravstvo, tudi mi smo na robu zmogljivosti glede izvajanja pouka.

V javnosti se omenja možnost hibridnega pouka, vendar je ta možen le v omejenih primerih na matični šoli Dobravlje, na podružnicah pa je skorajda nemogoče, ker kraji še ne zagotavljajo stabilne in dovolj močne povezave.

Naredimo vse, da bomo zavarovali lastno zdravje in zdravje vseh okrog nas. Večina učencev preboleva Covid-19 v blagi obliki, vendar nam starši sporočate primere, ko je bolezen potekala v težji obliki ali se je okužba prenesla na druge člane v družini, ki so po tem imeli težjo obliko. Več učencev ima namreč doma tudi ranljive družinske člane, za katere je lahko okužba zelo nevarna.

Bodimo empatični, saj nikoli ne vemo, ali se ne bomo nemara že jutri tudi sami znašli v podobni situaciji. Spoštujemo ukrepe, ki so v danem trenutku znani, saj v tej izjemno kritični situaciji vsi nosimo veliko odgovornost. Stopimo skupaj in spremenimo trend na bolje, da se bomo lahko šole vrnile v normalne okoliščine.

V Sloveniji je že dovolj nestrpnosti in razdvojenosti. V našem okolju pa si želimo sodelovanja in povezanosti. Pokažimo, da vsi skupaj to zmoremo.

Lep pozdrav,

Mirjam Kalin

Dostopnost