Skoči na glavno vsebino

Nov šolski čebelnjak je naseljen, tri čebelje družine so ga že vzele za svoj dom, svečano odprtje s prisrčnim kulturnim programom pa je potekalo v petek, 12. 10. 2012 in to kar v šolskem sadovnjaku, kjer stoji nov čebelnjak.

cebelnjak-m

Člani čebelarskega krožka so skupaj z mentorjem že nekaj dni prej tri panje v novem čebelnjaku naselili z mladimi čebeljimi družinami. V starem čebelnjaku, ki mu burja ni bila draga znanka, še brenčijo čebelice v enem panju, a bomo z njihovo selitvijo v nov čebelnjak še malo počakali. Če bi jih enostavno prenesli na novo bližnjo lokacijo bi mnoge ne našle poti do novega doma – vračali bi se na staro mesto in bile po nepotrebnem izgubljene. 

Naj spomnimo, da smo čebelnjak skupaj s sedmimi novimi panji različnih velikosti dobili v dar. Sklad za ohranitev kranjske čebele pod okriljem Čebelarske zveze Slovenije je spomladi letos že drugo leto zapored objavil razpis za izgradnjo učnega čebelnjaka krožkom. Tudi letos smo se na zrazpis prijavili in tokrat nam je uspelo. To, da ima krožek pri nas dolgoletno tradicijo (od leta 1976), da je v krožek vključenih veliko krožkarjev, da dobro sodeluje s šolo in lokalnim čebelarskim društvom, ima svojega mentorja in nenazadnje na tekmovanjih mladih čebelarjev že več let zapored dosega lepe rezultate, so bili dovolj zgovorni razlogi, da smo čebelnjak dobili. Zahvala pa gre seveda predvsem podjetju Adriaplin d.o.o, ki je kot sponzor imelo besedo pri tem, kje naj se čebelnjak postavi. V podjetju so namreč želeli, da se učni čebelnjak, za katerega so prispevali denar, postavi nekje na Primorskem, v občini, kjer podjetje distribuira plin. V pretklem letu so že postavili dva učna čebelnjaka – na osnovni šoli Šentrupert nad Laškim ter v Šolskemu centru Šentjur.

Po uvodni pesmi mladinskega zbora je na slovesnosti prisotne pozdravila gospa ravnateljica Mirjam Kalin. Gostom je predstavila s čebelarstvom povezane dejavnosti na šoli in izrazila upanje, da si bomo lahko ob dobri čebelarski letini za šolsko malico kdaj privoščili kar svoj med iz domačega čebelnjaka. 

Gospod  Aleš Rodman, Podpredsednik čebelarske zveze Slovenije je zbranim zaupal, da je čebelarjenje dandanes zahtevnejše kot nekoč, ko narava še ni bila s človekove strani tako ogrožena. Dobravskim učencem je zaželel uspežno čebelarjenje s čebelarskim pozdravom: “Naj medi!”.

Za nagovor je bil naprošen tudi gospod Anton Žagar, prejšnji ravnatelj in prvi mentor čebelarskega krožka na OŠ Dobravlje. Povedal nam je med drugim nekaj svojih dogodivščin iz časov, ko je še kot mlad mentor vodil krožek.

Dramski krožek je z igrico na čebelarsko tematiko popesril slovesnost, poleg pevskega zbora pa je za glasbeno podporo poskrbel še harmonikar Blaž, ki je mimogrede tudi vključen v čebelarski krožek. 

Zaključno dejanje slovesnosti pa se je odvijalo v neposredni bližini čebelnjaka. Na gredici pred čebelnjakom smo posadili nekaj medovitih zelišč: timijan, rožmarin, žajbelj in sivko.  Simbolično so posadili omenjene rastline kar predstavnik čebelarske zveze Slovenije, gospod Rodman, gospod Žagar, gospe predstavnici podjetja Adriaplin d.o.o, gospa ravnateljica ter član čebelarskega krožka Jure ob pomoči sedanjega mentorja.

 

Naj medi!

{becssg}dobravlje/interesne/cebelarski/cebelnjak-otvoritev{/becssg}

Dostopnost