Skoči na glavno vsebino

Če se v naravi gibljemo sami ali v ožjem družinskem krogu, še vedno delujemo samoizolativno in tako preprečujemo stike, ki so trenutno odsvetovani iz znanih in utemeljenih razlogov. Seveda je ob gibanju v naravi na mestu ideja, da bi si nabrali tudi nekaj divje rastočih rastlin za hrano. So zdrave, bogate z vitamini in minerali.

jesenski podlesek iz doline Branice: rastlina je izjemno strupena

Vendar bi rad opozoril zlasti glede nabiranja čemaža (Alium ursinum): usodni sta lahko zamenjavi z jesenskim podleskom (Colchicum autumnale) in šmarnico (Convallaria majalis). Na Vipavskem v dolini je čemaž izjemno redek, medtem ko je jesenki podlesek zelo pogost. Na obronkih Vipavske pa lahko čemaž raste skupaj s šmarnico. Zastrupitev z obema vrstama je praviloma usodna. Nabiranje čemaža bi zato neizkušenim in manj izkušenim popolnoma odsvetoval.

V spodnji priponki preventivno objavljam par fotografij strupenih rastlin, ki jih je mogoče zamenjati zlasti s čemažem v želji, da ne bi prišlo do nobene zamenjave, oz. preden do nje pride.

Čemaž in njemu podobne smrtno nevarne rastline

Ob nabiranju regrata in delu na njivi ali sadovnjaku se ne moremo okužiti, medtem ko se skušamo nakupovalnim centrom čim bolj izogniti. Obenem je nujno opozoriti, da gibanje na prostem, ki vključuje stike izven ožje družine, ni umestno, saj sleherni stik pomeni možnost prenosa klic. Zato se do preklica odpovejte druženju na igrišču in medsebojnim obiskom. To še ne pomeni, da staršem na vrtu in pri hišnih opravilih ne bi pomagali. Prej nasprotno.

Srečno in korajžno, a ne predrzno!

P.V.

Dostopnost