Skoči na glavno vsebino

V torek, 1. decembra 2015, se je na Osnovni šoli Dobravlje odvijalo posebno predavanje – življenjsko, realno, pristno in na trenutke ganljivo. Za to sta poskrbela naša gosta Tomo Križnar in njegova soproga Bojana Pivk Križnar, ki sta z zgovorno fotografijo in video posnetki predstavila svoje delo in poslanstvo.

Na Osnovni šoli Dobravlje smo razmišljali, kako bi cilje in poslanstvo projekta Etika in vrednote razširili in jih še bolj približali tako učencem kot tudi njihovim staršem in širši javnosti. Ponudila se je priložnost za predavanje Toma Križnarja in njegove soproge Bojane Pivk Križnar. Velikodušno sta se odzvala in nam pripravila dvourno multivizijo, ob kateri je verjetno redko kdo ostal ravnodušen.

Tomo Križnar je skoraj polni šolski avli učiteljev, staršev, zunanjih obiskovalcev in celo nekaterih učencev višjih razredov pripovedoval o tem, kako je kot diplomirani ekonomist in strojni inženir leta 1985 zapustil službo projektnega vodje odnosov z IBM v največji slovenski korporaciji ISKRA in odpotoval s kolesom okoli sveta. Izkušnje svojega sedemletnega potovanja je objavil v več knjigah in dokumentarnih filmih. Z nekateri filmi, kot na primer Nuba, čisti ljudje, Dar – Fur – vojna za vodo ter Oči in ušesa boga – video nadzor Sudana, so prisilile mednarodne, vladne in nevladne organizacije, da so usmerile pozornost v prikriti genocid nad staroselskimi ljudstvi, še posebej v Sudanu. Povedal je, da zadnja leta s somišljeniki, med katerimi je tudi že dve leti njegova soproga Bojana Pivk Križnar, tihotapi v oblegana področja moderno tehnologijo in cenena brezpilotna letala ter se zavzema za razglasitev Nadnacionalnih naravnih parkov, ki bi omogočili tem staroselcem ostati na svoji zemlji. Dodal je še, da to niso ljudje, ki bi bežali in bi se jih morali bati, so ljudje, ki želijo samo v miru živeti na koščku zemlje, od koder izhajajo njihovi predniki, kjer so njihove korenine in pristen, globoko z naravo povezan, način življenja.

Bojana Pivk Križnar, ki kot učiteljica razrednega pouka poučuje na Osnovni šoli Logatec, je Toma spoznala med intervjujem za Radio 94, kjer je tudi novinarka. Že takrat je čutila, da Tomo ni »tat, goljuf, prevarant«, kot se je sam opisal, ampak izredno senzitivna oseba, z globoko razvitim čutom za malega, trpečega človeka. Povedala je, da je po intervjuju s svojimi učenci izpeljala odmevno humanitarno akcijo, kjer so otroci pomagali svojim afriškim sovrstnikom, ki vsak dan bežijo pred bombniki iz svojih učilnic pod drevesi v votline in tako poskušajo preživeti brez vsakršne pomoči svetovne skupnosti. Bojana je tudi producentka novega dokumentarnega filma »Droni nad koreninami človeštva«, o svojih izkušnjah v Afriki pa opisuje tudi v novi knjigi za šolsko mladino in starše.

Kljub izredno požrtvovalnemu delu, ki je za zakonca Križnar postalo poslanstvo, pa se nič kaj dosti ne zgodi, priznava Tomo. Pove, da so množice beguncev, ki bežijo pred žejo, nasiljem, vsesplošno neperspektivnostjo čez Saharo in Sredozemsko morje, samo odraz zunanje politike EU in ZDA, ki podpirajo lokalne diktatorje in elite v Afriki, ti pa prinašajo koristolovcem in vojnim dobičkarjem fantastične dobičke. S svojo neustavljivo željo, da bi te »ljudi od originala«, ki morda še edini vedo, kako lahko vsi skupaj preživimo v tem svetu, zaščitil, se obrača na vse ljudi, ki so še občutljivi, ki jim je še mar. Nam, ki smo ta večer sedeli v avli Osnovne šole Dobravlje, je bilo zagotovo mar, saj smo v veliki tišini ter z zanimanjem poslušali življenjske zgodbe ljudi, ki imajo mogoče samo to nesrečo, da živijo na ozemljih, kjer so interesi svetovne elite preveliki.

Tomo priznava, da z razumom ne vidi daleč, vidi pa s srcem. Morda približno tako, kot so pri uri likovne umetnosti gledali učenci PŠ Vrtovin, ki so ustvarili čudovite likovne izdelke na temo afriških živali in tudi na ta način prispevali k razvijanju vrednot v okviru projekta Etika in vrednote.

Martina Besednjak Repše

 

Dostopnost