Skoči na glavno vsebino

V Sloveniji deluje 460 matičnih osnovnih šol v okviru katerih je pouk organiziran še na več kot 300 podružnicah. Učitelji, ki poučujejo na podružnicah so se povezali v Društvo podružničnih šol. Vsako leto organizirajo dvodnevni posvet, ki poteka na eni izmed podružnic v Sloveniji. Lansko leto je društvo našo šolo povabilo, da to pomlad organiziramo 14. strokovni posvet. Ker ima naša šola pet podružničnih šol (do leta 2004 jih je imela sedem), smo se čutili poklicane, da ta izziv sprejmemo.

naslovna-m

Posvet smo poimenovali Lepota in moč besede. To je nadaljevanje internega projekta Osnovne šole Dobravlje “Lepa beseda lepo mesto najde” s katerim skušamo učence spodbujati k pozitivni komunikaciji, izbranemu izražanju ter ljubezni do pisane in govorjene slovenske besede.

Uvodna prireditev je potekala v petek, 11. aprila na podružnici v Črničah. Udeležilo se jo je 76 učiteljev iz cele Slovenije. K pomembnosti dogodka so prispevali tudi povabljeni gosti, ki so poudarili pomen podružničnih šol in izrazili svojo naklonjenost do takšnega načina organiziranosti mreže šol. Zbrane udeležence in učence so pozdravili: župan Občine Ajdovščina Marjan Poljšak, predstavnika SVIZA Jelka Velički in Branimir Štrukelj, predstojnica Zavoda za šolstvo OE Nova Gorica Mariza Skvarč, predsednica Društva podružničnih šol Katja Bolko in predstavnika MIZŠ Mira Smolej Mazovec in Boris Zupančič. Slavnostni govor na temo Moč besede in njene meje je imela Ivana Slamič.

V strokovnem delu so sodelovale domače strokovnjakinje, ki so vodile delavnice s področja interpretativnega branja (Nataša Konc Lorenzutti), Beseda v gibu (Katja Bucik) in Beseda v glasbi (Marinka Šuštar).

Posvet je potekal na podružnicah Črniče in Vipavski Križ. K sodelovanju smo pritegnili tudi lokalni skupnosti, ki sta se predstavili z domačimi izdelki. V Vipavskem križu je zbrane najprej nagovorilo plemstvo (člani turističnega društva) nato pa še Janez Svetokriški v interpretaciji Borisa Ježa.

Organizacijo posveta sta prevzeli učiteljici Nataša Valič in Mateja Soban, ki pa so jim priskočili na pomoč številni učitelji Osnovne šole Dobravlje. Učenci podružničnih šol Črniče in Vipavski Križ so za to priložnost pripravili nepozaben program in šolo posebej lepo okrasili z likovnimi izdelki. V okviru posveta sta potekala tudi likovni in literarni natečaj. Nagrade so zaslužnim podelili v soboto, 12. aprila v Domu krajanov v Vipavskem Križu.

Posvet je vsem udeleženim prinesel veliko zadovoljstva. Učitelji so bili navdušeni nad strokovnimi vsebinami, organizacijo posveta in kraji, ki so jih nekateri na novo spoznali. Učenci in organizatorji smo bili veseli, da smo gostom lahko pokazati najboljše, kar zmoremo, in zato prejeli številne ustne pohvale. Lokalni skupnosti pa sta prvič skupaj z Osnovno šolo Dobravlje promovirali svoj kraj in lokalne izdelke.

Mirjam Kalin, ravnateljica

foto: Mateja Slokar

{becssg}dobravlje/dogodki1314/dups-2014/galerija-1{/becssg}
{becssg}dobravlje/dogodki1314/dups-2014/galerija-2{/becssg}
Dostopnost