Skoči na glavno vsebino

V Ljubljani je v ponedeljek 21. 03. 2011 v dvorani Državnega zbora potekal 21. Nacionalni otroški parlament. Iz naše medobčinske regije (občini Ajdovščina in Vipava) se ga vsako leto udeležita 2 predstavnika. Izbrali smo ju na medobčinskem srečanju v Ajdovščini. Izbrali smo Rebeko Kobal oš Otlica in Saro Ilc iz oš Danila Lokarja Ajdovščina. Pozneje so mentorji posameznih regij dobili priložnost, da izberejo po enega novinarja. Ta čast je doletela tudi mene.

parlament_5-m


Na dan odhoda smo se zbrali na avtobusnem postajališču v Ajdovščini kamor nas je prišel iskati avtobus iz Gorice. V Ljubljano smo prispeli okrog devete ure. Zasedanje parlamenta se je začelo z dolgočasnim govorom predstavnika ZPM. Po nekaj utrudljivih minutah in sprejetjem dnevnega reda je sledil manjši prigrizek, nakar smo se razdelili v delovne skupine. Vsaka skupina se je ukvarjala z določeno temo. Bila sem dodeljena v skupino, ki se je ukvarjala z tiskanimi mediji, televizijo, radiem in medijsko pismenostjo. Po začetni tišini se je debata vendarle razvnela in ideje so kar bruhale na dan. Posamezne skupine je nekajkrat obiskala tudi skupinice fotografov. Seveda vseh nasprotujočih mnenj ni bilo enostavno uskladiti, vendar so na koncu vseeno prišli do enotnih zaključkov. Nato je spet sledilo zasedanje parlamenta. Tokrat so se pridružili tudi poslanci. S svojo prisotnostjo nas je počastil celo predsednik Slovenije dr. Danilo Turk. Govori poslancev so trajali kar eno uro in nas dodobra zdolgočasili. Po govorih so seveda vsi razen dveh poslank zapustili dvorano, saj je bilo po njihovem mnenju njihovo delo opravljeno. Roko na srce – vsaj prišli so. Sledile so predstavitve zaključkov posameznih skupin. Po vsaki predstavitvi je sledila 15 minutna debata, ki pa po mojem mnenju ni bila tako goreča kot na medobčinskem zboru v Ajdovščini.
Ker so nam ljubi poslanci pobrali tako veliko časa z njihovimi veličastnimi govori vse skupine niso imele časa predstaviti svojih zaključkov v času televizijskega prenosa. Razglasil so samo še temo naslednjega otroškega parlamenta, nato pa se je televizijski prenos končal. Tako so nam vzeli tisto najbolj pomembno, kar smo želeli sporočiti odraslim. Naj nas poslušajo! Upamo, da bo predsednik res prebral naše predloge, kot je obljubil, ter si vzel čas za razmislek.
Tema naslednjega 22. otroškega parlamenta za šolsko leto 2011/12 je »Junaki našega časa – kdo so in zakaj?« In ko smo že pri junakih, brez medijev spet ne bo šlo.

 

 

Zahvaljujem se Ani Kalin, ki je skrbela za nas in nas je spremljala v Ljubljano.

Za dobravski PRESS center: Neja Kutin

Foto: Ana Kalin

 

parlament_2-m parlament_3-m parlament_4-m parlament_1-m

 

 

Več fotografij z DZ slovenije si lahko ogledate na:

http://www.dz-rs.si/index.php?id=390&no_cache=1&show_sporocilo=3360&cHash=0c2aee3213

O letošnjem nacionalnem otroškem parlamentu si lahko preberete tudi na spletni strani ZPM Slovenije:

http://www.zpms.si/dogodki/

http://www.zpms.si/scripts/download.php?file=/data/upload/SPOROcILO_ZA_JAVNOST___21__NOP.doc

 

 

 

 

Dostopnost