Skoči na glavno vsebino

Čebelarski krožek

 Naši čebelarji počnejo marsikaj zanimivega. Skrbijo za šolske čebelje družine, udeležujejo se tekmovanj v znanju o čebelarstvu… .

Čebelarski krožek na šoli vodi Bogdan Bone. Čebelarji se dobivajo vsak torek 6. šolsko uro.

 šolski čebelnjak

 

 

Vključimo za zajtrk tudi med slovenskih čebelarjev

Med je bil tisočletja edino sladilo, v starih civilizacijah so mu pripisovali magično in zdravilno moč. Sloviti antični zdravnik Hipokrat ga je zelo cenil in pogosto uporabljal kot zdravilo, znana pa je tudi izjava grškega misleca Pitagore: »Če ne bi jedel medu, bi umrl 40 let prej.«

dan-slo-medu-na-os_mala

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Med je zdrava hrana, ki pomaga človeku ostati v dobri telesni kondiciji, različne vrste medu pa človeku pomagajo pri lajšanju različnih bolezenskih tegob. Še posebej je učinkovito zdravilo v kombinaciji s propolisom ali cvetnim prahom.

 

Ne preseneča podatek, da je v medu največ sladkorja in to različnih vrst:

grozdnega sladkorja, sadnega sladkorja, pesnega sladkorja in drugih. Razmerje med njimi je odvisno od sorte medu in encima inverztaze (saharaza).

Zelo pomembne sestavine medu pa so še encimi, vitamini, beljakovine, aminokisline, rudninske in aromatične snovi. To je torej dovolj dober razlog, da med jemo. Toda zakaj ravno med slovenskih čebelarjev? Ali ne vsebuje vsega tega tudi med od drugod?

 

Med proizvajajo čebele. V naravi nabirajo sladke sokove (nektar, mano), jih prinesejo v panj, dodajo njim lastne snovi in omogočajo, da voda izhlapi iz osnovne surovine. V panju tako nastane med, ki je gotov proizvod. Čebelarjeva naloga je, da med iz osnovne posode – satja prestavi v drugo posodo. Medu ne sme ničesar dodati, niti ničesar vzeti.

 

Slovenski čebelarji se še posebej trudijo, da pridelujejo med, ki je kakovostno in varno živilo. Čebele proizvajajo med, ki je najvišje kakovosti, čebelarji pa to kakovost ohranjajo. Pri tem so čebelarjem v pomoč Smernice dobrih higienskih navad v čebelarstvu na načelih sistema HACCP. Vsak kozarec slovenskega medu pa je opremljen z imenom in priimkom čebelarja.

 

Pri vsem tem pa gre za to: Če kupujemo in jemo slovenski med, pomagamo našim čebelarjem, da vztrajajo v svojem ne vedno dobičkonosnem poslu. S tem pomagamo ohranjati čebelarsko tradicijo v naši deželi, kar je nadvse pomembno, saj so čebele najpomembnejši opraševalci ne le sadnega drevja, ampak tudi mnogih samoniklih rastlin. Čebele pomagajo ohranjati našo naravo zdravo, vrstno pestro in lepo. Težko si predstavljamo cvetoče sadno drevje brez brenčanja čebel v krošnjah. In ko je z našimi čebelami nekaj narobe, je tudi v našem okolju gotovo nekaj hudo narobe.

 

V avli dobraveljske osnovne šole so si učenci in drugi, ki prostore šole uporabljamo, lahko ogledali čebelarsko razstavo. Pripravili smo jo učenci, ki obiskujejo izbirni predmet čebelarstvo, ter člani čebelarskega krožka. S pomočjo plakatov, ki mso jih izdelali, je lahko obnoviti ali poglobiti znanje o biologiji čebel, življenju čebelje družine in čebelarjenju. Na ogled je bilo postavljenega tudi nekaj čebelarskega orodja.

 

Bogdan Bone

 

 

 

V našem čebelarskem krožku smo se letos srečali še z drugo, v svetu bolj razširjeno tehnologijo čebelarjenja v nakladnem panju.

 

Dostopnost