Skoči na glavno vsebino

Na današnji dan, 11. decembra, pred natanko 100 leti, je v Ljubljani umrl naš največji literat Ivan Cankar. Bil je pisatelj, pesnik, dramatik, politik.

Doma je bil na Vrhniki, šolanje je nadaljeval v Ljubljani in na Dunaju, kjer ga je popolnoma prevzelo književno delo, 8 let po vrnitvi v domovino pa je umrl v Ljubljani, kjer je na ljubljanskih Žalah tudi pokopan.

Njegov pogreb je bil veličasten. Pogrebne povorke, ki se je vila od Narodnega doma, kjer je stal mrtvaški oder, do ljubljanskih Žal, se je udeležila množica meščanov, med njimi tudi dijaki vseh srednih šol. Med sprevodom je krožilo letalo vojnega letalstva s črno zastavo, ki je pozneje odvrglo venec na njegov grob. Cankarjev pogreb so organizirali dva dneva po njegovi smrti, v petek, 13. decembra 1918.

Večen spomin na Ivana Cankarja ohranjajo njegova številna dela – najbolj se nas zagotovo dotaknejo njegove črtice, pronicljive kratke zgodbe iz njegovega resničnega življenja. Le kdo ne pozna njegovih Skodelice kave, Peharja suhih hrušk, Mater je zatajil, Kurenta?

Naj nas njegove besede spodbujajo in opogumljajo danes in vsak dan in vnovič in znova. Naj bo slovenska beseda – kot zapiše Cankar – beseda praznika, petja in vriskanja!

Vabljeni k ogledu razstave o življenju in delu Ivana Cankarja, ki smo jo ob 100-letnici smrti pripravili v šolski avli.

Dostopnost