Skoči na glavno vsebino

Osnovne šole v zgornji Vipavski dolini (občini Ajdovščina in Vipava) letos že tretjo leto zapovrstjo izvajamo naš lastni projekt Teden filma za osnovne šole,  v okviru katerega  je vsem učencem omogočen  brezplačen ogled izbranega filma. V letošnjem šolskem letu se je osnovnim šolam  pridružila tudi gimnazija in srednja vzgojiteljska šola Veno Pilon Ajdovščina. Projekt poteka pod okriljem Zveze kulturnih društev Ajdovščina, podpira pa ga tudi Občina Ajdovščina, ki je letos posebej za to priložnost nabavila nov projektor in tako poskrbela za kvalitetno projekcijo.

Pred in po ogledu filma potekajo pogovori z učitelji, med katerimi učence spodbujajo k samostojnemu kritičnemu razmišljanju o lastnih in družbenih vrednotah, medsebojnih odnosih, pravičnosti, integriteti, socialnih vprašanjih in številnih drugih temah.  Najmlajši učenci  svoje doživetje filma izražajo tudi na različne ustvarjalne načine.

Učenci Osnovne šole Dobravlje si bodo filmske predstave ogledali  v sredo, 12. oktobra 2016, v dvorani Prve slovenske vlade,  po sledečem razporedu:

8.00 – ogled filma Bekas za učence matične šole
10.10 – ogled filma Mali princ za podružnične šole

Za avtobusne prevoze je poskrbljeno, vsa navodila bodo učenci prejeli od učiteljev.

Gre za dva izjemna filma, ki se bosta s svojo vsebino in filmsko govorico zagotovo dotaknila slehernega otroka in odraslega, ki si jih bo ogledal. Vsebina povzeta iz spletnih strani Kinodvora:

Bekas

Film Bekas je postavljen v Kurdistan in pripoveduje zgodo o dveh dečkih, bratih, ki se v iskanju boljšega življenja odpravita v Ameriko, da bi poiskala Supermana. Njuna pot je na videz nesmiselna, saj sta siroti, brez denarja, potnih listov in možnosti, da bi prečkala meno, toda njuna iznajdljivost in pogum, pa tudi osel z imenom Michael Jackson vlivajo upanje, da ni nič nemogoče.

Ob filmu učenci neprisiljeno spoznavajo drugo kulturo in dežele ter prek vrstnikov zaslutijo obrise položaja na Bližnjem vzhodu. Zgodba, ki je polna napetosti in topline , jim omogoča tudi globlji vpogled v položaj ubežnikov, migrantov, ki prihajajo v države evropske unije, razvija občutljivost za tematiko migracij in razlogov, ki jih ženejo na pot, s poudarkom na položaju otrok.

V ospredju pa je vendarle zgodba o sledenju svojim sanjam, pogumu, bratski ljubezni in pomembnosti tega, da imamo v svojem okolju osebo, na katero se lahko zanesemo.

Vir: http://www.kinodvor.org/media/bekas_pg.pdf

Mali princ

Prvi celovečerni animirani film o Malem princu se pokloni svetu otroške domišljije, brez katerega bi bil vsakdan pust in žalosten in brez katerega ne morejo živeti niti odrasli.

Mala deklica se pod maminim vodstvom pripravlja na vpis v prestižno šolo. Sprejemni izpiti so težavni in zanje se je treba učiti vse poletje. Dolgočasno rutino prekine Letalec, čudaški prijazni stari sosed, ki ji odpre vrata v nenavaden svet, v katerem je vse mogoče. Pripoveduje ji zgodbo o Malem princu, ki ga je srečal davno nazaj, po letalski nesreči sredi puščave. Tako se začne dekličino ganljivo popotovanje v lastno domišljijo, kjer sreča Malega princa in se z njim odpravi do njegovega asteroida. Skupaj ponovno odkrijeta čarobnost otroštva, deklica pa spozna, da resnično pomembne reči lahko vidi le s srcem.

Vir: http://www.kinodvor.org/spored/the-little-prince/

S tednom filma želimo učencem približati filmsko umetnost in pokazati, da poleg lahkotnih nadaljevank obstajajo tudi drugačni filmi, ki jih še bolje nagovarjajo in so jim vsebinsko še bližji. Izkušnja iz teh dveh let je izredno pozitivna, saj so učence do sedaj izbrani filmi zelo pritegnili. Upamo, da bomo z leti vzgojili generacijo učencev, ki bo tudi v svojem prostem času znala posegati po dobrih filmih, ki jim bodo širili obzorja, odpirali nove svetove in jih napeljevali k kritičnemu razmišljanju in posledično k ustvarjanju boljše družbe. In če smo še malo bolj optimistični, morda bo med njimi tudi nekaj takih navdušencev, ki se bodo kasneje lotili samostojnega ustvarjanja.

Mirjam Kalin, ravnateljica

Dostopnost