Skoči na glavno vsebino

Letošnje šolsko leto 2021/22 je na OŠ Dobravlje, PŠ Vrtovin, prav posebno. Mala podružnična šola že tretje leto spoznava kulturno dediščino kraja in jo širi med obiskovalce njihovih razstav ob Dnevih evropske kulturne dediščine in Tednu kulturne dediščine. V okviru teh dni, oktobra 2021, je šola izdala zbornik z naslovom Malni, žage in fužine na Vrtovinščku. V zborniku so zbrali spomine in pričevanja Vrtovincev na to temo.

Projekt je bil za vse udeležence v raziskovanju zelo uspešen. Samo raziskovanje je trajalo kar dve leti. Prav veseli pa so, da se učenci po koncu projekta nanj ozirajo z lepimi spomini, novimi veščinami in znanjem. En učenec je dejal, da se mu zdi pomembno, da smo s pomočjo zbornika ohranili stare mline za stare in mlade, ki se bodo še rodili. Po njegovo v prihodnosti ne bo več mlinov, zato je zelo dobro, da smo jih shranili, da jih ne bi pozabili. Obenem upa, da se knjiga ne bo vrgla v smeti ali zažgala.

Mama učenke pa je ob koncu naše uspešne razstave v knjigo gostov zapisala, da je naše delo pri ohranjanju kulturne dediščine izjemno, saj opogumlja k aktivnosti vaščane, jih spodbuja k podajanju svojih zgodb ter daje otrokom moč in voljo do raziskovanja zgodovine pa tudi življenja. Naši otroci se tako učijo in spoznavajo, da je način življenja, kot ga poznamo danes, tak le v zadnjih desetletjih in da je mogoče preživeti tudi drugače, če bo morda kdaj treba. Znanje je moč.

Z zbornikom smo dobili nacionalno nagrado na natečaju Mladi raziskovalec evropske kulturne dediščine v kategoriji od 6 do 10 let, potem pa nagrado v svoji kategoriji prejeli še na mednarodnem nivoju in svoj projekt v angleškem jeziku predstavili 9. 11. 2021 na mednarodni konferenci.

Za nagrado se bodo učenci PŠ Vrtovin odpravili na končni izlet v Maribor in tam pod strokovnim vodstvom izvedeli še veliko novega o tamkajšnji kulturni dediščini. V kolikor pa pandemije ne bi bilo, bi učenci za nagrado odpotovali v Salzburg.

Pozitivno prakso učiteljici PŠ Vrtovin z veseljem širita med ljudi. Želijo si, da bi to njihovo delo spremljalo še veliko generacij Vrtovincev, saj je to nenazadnje zbornik kulturne dediščine, ki je gradila njihovo vas.

Pozitivna praksa vključevanja kulturne dediščine v učni proces je bila kar dvakrat javno predstavljena. Učiteljica Polona Žorž je 17. 3. 2022 na srečanju ob Dnevih evropske kulturne dediščine in Tednu kulturne dediščine 2022 predstavila njihovo celotno delo in uspešni projekt. Vsi prisotni so bili navdušeni nad pozitivno prakso, mreženjem med vaščani in aktivnostjo njihovih mladih raziskovalcev. Dosegli so res veliko. Učenci razumejo, zakaj je kulturno dediščino potrebno spoznavati, varovati in ohranjati.

Tudi na javnem dogodku Kulturni bazar v Cankarjevem domu v Ljubljani je 31. 3. 2022 je učiteljica Polona Žorž pozitivno prakso predstavila na modeliranemu javnemu pogovoru o kulturni dediščini. Pogovor je vodila ga. Nataša Gorenc iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Pri pogovoru sta sodelovali še mag. Adela Pukl in Slovenskega etnografskega muzeja ter ga. Milena Antonić, ZVKDS OE Maribor.

Učenci so bili o teh dogodkih obveščeni in prav poveselili so se, ko so slišali za pohvale in prijetne odzive vseh poslušalcev. Obenem niso pozabili na to, da za uspeh niso zaslužni sami, pač pa še veliko vaščanov, brez katerih njihova raziskava ne bi bila tako uspešna.

Po teh dogodkih so si še sami v šoli pripravili pravi kulturni bazar, da so se spomnili na svoj uspešen projekt in si slavnostno podelili priznanja.

Njihov zbornik Malni, žage in fužine na Vrtovinščku lahko dobite v PDF obliki. Pišite na: dobravlje.vrtovin@guest.arnes.si

Polona Žorž

Foto: Katarina Marc
Dostopnost