Skoči na glavno vsebino

Tako smo poimenovali letošnjo prireditev ob dnevu šole, ki smo jo izpeljali na delovno soboto, 29. januarja. Na dobravski šoli smo se prvič zbrali v tako velikem številu, saj je bila prireditev skupna za centralno šolo in vseh pet podružnic, kar v skupnem seštevku pomeni 465 učencev in njihovih staršev ter vse zaposlene na šoli. Športna dvorana, ki smo jo preuredili v prireditveni prostor, je bila polna do zadnjega kotička, saj se je v njej zbralo okrog 900 radovednih parov oči in ušes.

prireditev24

Dobravska šola je v slovenskem merilu prav posebna šola, saj ima poleg centralne šole še pet podružničnih šol. Vsaka podružnica deluje kot samostojna enota, ki svoje delo predstavi staršem in ožjemu okolju na različnih prireditvah, ki jih organizirajo med šolskim letom. Ob določenih priložnostih pa se vsi zberemo na centralni šoli v Dobravljah – to je redni letni obisk literarnega ustvarjalca (letos je to bil Andrej Rozman Roza) in tradicionalno praznovanje dneva šole v februarju. Ob teh dogodkih na šolo ne vabimo staršev, saj so v glavnem namenjene srečanju učencev, ki pouk obiskujejo na različnih koncih našega šolskega okoliša.

 

Ideja za letošnjo prireditev se je rodila iz več razlogov.

 

Želeli smo, da bi učenci in njihovi starši začutili utrip življenja in dela za šolskimi zidovi vseh naših šestih hramov učenosti. Pobrskali smo po šolskih kronikah in oblikovali posebno oddajo šolskega radia, ki je z rubriko »Iz šolskih klopi« iz improviziranega studia na prireditvi tekla v živo.

 

Želeli smo tudi, da bi na enem mestu prisluhnili našim štirim pevskim zborom, ki združujejo okrog 140 pevcev. Na centralni šoli imamo mladinski pevski zbor, na podružničnih šolah v Črničah, Skriljah in Vipavskem Križu pa otroške pevske zbore. Posebnost tega dogodka je bil tudi 11 članski orkester, sestavljen večinoma iz naših učencev, ki obiskujejo glasbeno šolo v Ajdovščini. Pod mentorstvom glasbenega učitelja Mira Paškvana so z inštrumentalno spremljavo obogatili pevski nastop našega mladinskega pevskega zbora.

 

Učenci podružničnih šol so zbranim v dvorani s simpatičnimi nastopi prikazali stare otroške pesmi in igre, da jih v obdobju, ko nas na vsakem koraku spremlja elektronika, le ne bi čisto pozabili. Nekoč so se vaški otroci ob takih igrah zbirali in sklepali prijateljstva, danes pa se zapirajo v svoje sobe pred računalnike in si dopisujejo z »računalniškimi prijatelji«, ki jih sploh ne poznajo.

 

Posebno presenečenje prireditve je bil nastop učiteljskega pevskega zbora, ki se je zbral posebej za to priložnost. Vrhunec kulturnega programa pa je bil združeni pevski zbor. Preko sto glasov se je zlilo v dve skupni pesmi, Narobe svet in Vesela otroška, s katerima smo zaključili kulturni program.

 

Ob tej priložnosti smo želeli na enem mestu pokazati, kaj vse zmore otroška ustvarjalna domišljija in njihove drobne roke, ki jih vodijo domiselni mentorji, zato smo se odločili za postavitev bazarja. Prireditveni prostor so v ozadju dopolnjevale in krasile stojnice, na katerih so bili razstavljeni izdelki, ki so jih pri podaljšanem bivanju, pri različnih krožkih in v okviru pouka oblikovali učenci posameznih podružnic in centralne šole. Nekateri med njimi so bili prave umetnine: ročno izdelane čestitke, nakit, lutke iz blaga, poslikane posodice, blazinice, panjske končnice, koledarčki, vezeni prtički, svečniki, škatlice, in še bi lahko naštevali. Na jezikovnih stojnicah centralne šole pa so se nam ponujali angleški mafini, francoska torta, italijanska hladna solata iz testenin in različne druge sladice.

 

Po kulturnem programu so si starši skupaj s svojimi otroki ogledali razstavljene izdelke in si izbrali tiste, ki so jim bili še posebej všeč. Lahko so tudi poskusili kuharske mojstrovine naših učencev. Denarne prispevke, ki so jih za to namenili, smo nakazali v šolski sklad, iz katerega se finansirajo različni nadstandardni programi, ki so namenjeni vsem učencem.

 

Zahvaljujemo se gostilni Sivi Čaven iz Potoč za denarni prispevek v sklad, delovni organizaciji Mlinotest za podarjene sladkarije, krajevni skupnosti Dobravlje in Selo ter podjetniku Tomiju Čuku za pomoč in sodelovanje pri pripravi te prireditve.

 

Besedilo: Vera Volk

Foto: Peter Valič

{becssg}dobravlje/dogodki1011/prireditev_290111{/becssg}

{youtube}0eosu-pw8Uc{/youtube}

{youtube}JxVQar-D3Uc{/youtube}

Dostopnost