Skoči na glavno vsebino

V jesenskih počitnicah so mladi vabljeni, da si v Dvorani prve slovenske vlade v Ajdovščini ogledajo film Vesolje med nami. Projekcija bo potekala 3. 11. 2022  s pričetkom ob 18.00.

Film je namenjen učencem drugega in tretjega obdobja osnovne šole, vendar bo, kot vsak dober film, prepričal tudi srednješolce in odrasle. Režiserka Rahela Jagrič Pirc ga je opisala kot »mladinski film, ki nas popelje v misteriozni svet odkrivanja vesolja, kjer glavni protagonist spozna, da lahko določene zakonitosti iz vesolja apliciramo tudi v naše vsakdanje življenje in medsebojne odnose. To spoznanje mu pomaga osvojiti dekle, združiti starše in premagati bando vaških mulcev. Vesolje dojemam kot univerzalno temo, ki ljudi žene k raziskovanju že od samih začetkov človeštva in zato upam, da bo v filmu vsak posameznik odkril delček sebe.»

V primeru, da bo večer jasen, čaka gledalce po projekciji še prav poseben dogodek, ki ga ne gre zamuditi. O okolici dvorane bodo razpostavljeni teleskopi, skozi katere bodo obiskovalci lahko opazovali vesolje.

Vabljeni na enkratno filmsko in astronomsko doživetje.

Temu filmu bosta v naslednjih šolskih počitnicah sledila še dva izbrana slovenska filma.

Med novoletnimi počitnicami prihaja prvi slovenski božični film Kapa, ki bo na sporedu 30. 12. 2022 in je namenjen otrokom od 10. leta naprej. Film pripoveduje zgodbo »o dečku, ki nima nič, in deklici, ki ima vse, to pa preplete z močno vero v čudeže in jo poveže v topel, humoren in mestoma tudi napet film.« Torej odlična dopolnitev za praznične dneve, ki so prežeti s čarobnostjo, upanjem in dobroto.

V času zimskih počitnic, 9. 2. 2023, bo kot zadnji v tem sklopu na ogled mladim dobro poznani  film Gajin svet 2. Tako kot prvi del, tudi ta opozarja na nevarnosti na spletu in obravnava težave, s katerimi se soočajo otroci in odrasli v sodobnih družinah. Film je opredeljen kot romantična komedija, v katerem pa ne manjka napetosti, saj so zopet na delu kriminalci. Tistim, ki so videli prvi del, bo zagotovo v užitek spremljati Gajo kot štirinajstletnico v novih okoliščinah. Vendar to ni pogoj, saj je drugi del posnet kot samostojni film. Vabljeni, da Gajo in ostale junake v filmu spoznate na novo.

Projekcije filmov omogočata Občina Ajdovščina in Zveza kulturnih društev Ajdovščina v sodelovanju z osnovnimi šolami. Gre za nadaljevanje projekta filmske vzgoje za mlade, ki se od leta 2014 odvija v izobraževalnih zavodih v občinah Ajdovščina in Vipava. Cilj projekta je mladim ponuditi izbrane kvalitetne filme, jim omogočiti filmsko doživetje v domačem kraju, ostriti njihov pogled ter spoznavati filmski jezik. Tovrstno pismenost je v časih, ko v medijih prevladuje vizuelna vsebina, nujno razvijati. Pomemben cilj pa je tudi razvijati filmsko ustvarjalnost. Z veseljem ugotavljamo, da  so pod mentorstvom učiteljic, ki so se v teh leti izobraževale s področja filmske vzgoje, že nastali tudi prvi praktični filmski poskusi učencev. Zagotovo bo oživitev kina v domačem kraju v prihodnosti k temu le še pripomogla. 

Mirjam Kalin

Dostopnost