Skoči na glavno vsebino

Letošnja tema je imela naslov od setve o krožnika. Ko smo se podali med njive za lov za pridelki od njive do mize, smo ugotovili, da na naših poljih prevladujejo vinogradi, koruza in travniki lucerne. Nekaj je breskovih nasadov. Vipavska: vrt Slovenije ima glavnino pridelkov, ki romajo od setve do govejih jasli ali vinske kleti – a zelo malo jih je za na mizo. Tudi krompir je izginil iz naših njiv (našli smo dve njivici v 9 km poljskih poti). Nismo obupali! Kje smo našli kaj okusnega za pod zob?

foto: Julija Pirjevec

Filmski kolaž je promocija ekstra lokalne pridelave in uporabe visoko kakovostnih vrtnin in hrane, ki je bila še nedavno na Vipavskem zelo uveljavljena a se v zadnjih letih opušča, pa spet obuja. Vipavska je dolina na preseku mediteranske, predalpske, kraške in dinarske regije in ima zaradi mikroklime in tradicije vse možnosti, da obudi in vzpostavi ne le samooskrbo, pač pa tudi najkrajšo pot pridelka od vrta do mize, z najnižjim možnim ogljičnim odtisom. Pogosto govorimo, da je potrebno podpreti malega in srednjega kmeta, kajti ti dve skupini pridelovalcev hrane poleg visoke kvalitete pridelkov oblikujejo in vzdržujejo kulturno krajino, na katero smo Vipavci tako ponosni. Na OŠ Dobravlje, smo prišli do zaključka, da bi morali med dejavnosti, ki so zagotovo vredne vzpodbude in podpore vključiti tudi klasično drobno vrtnarjenje – t. i. vrtičkarstvo.

Spontano, po naključju je nastal video kolaž z naslovom Vrtičkarji Vipavske. Avtorice – članice foto krožka so se same podale na »foto lov« po jesenskih vrtovih in na šoli smo zbrali kup »okusnih« fotografij.

Tu so povezave:

Vrtičkarji Vipavske 09 2021: https://www.youtube.com/watch?v=DRP9ft6nZSw

Gardeners of Vipava Valley 09 2021: https://www.youtube.com/watch?v=yHP45ZwRHqA

Mentor foto krožka Peter Valič

Mentorica Dnevov Evropske kulturne dediščine Helena Brataševec

Dostopnost