Skoči na glavno vsebino

Ne le za potrebe šolanja na daljavo tudi zaradi povečanja E-stikov po socialnih omrežjih se bo količina pretočenih spletnih podatkov povečala. Izmenjava tekstovnih, slikovnih in video sporočil je že sedaj visoka, v času korona izolacije pa spletna omrežja pokajo po šivih.

Radi bi vas opozorili na nekaj osnovnih pravil glede e-komunikacije:

                Kar je zapisano, izgovorjeno, objavljeno na internetu ostane trajno v arhivih, izrečeno na 4 oči s časom bledi.

                Vse gradivo, ki je objavljeno na portalih kot je facebook, twitter, tumblr, snapchat, tik-tok, messenger, wiber in podobni, je last lastnikov portala. To je zapisano tudi v EULA. Spletni portali na podlagi vaših objav izdelajo vaš profil. Res ni potrebno da zaradi najstniških napak ostanete ožigosani celo življenje. S spletnimi objavami gradimo digitalno identiteto. Razmišljajmo in delujmo pozitivno in konstruktivno. Ne bo nam žal.

                Vaši spomini so vaši, osebni, družinski in rodbinski in ne spadajo na vsak internetni „zid“.

                Vaše osebne težave so lahko v danem trenutku lahko zelo hude, a so praviloma prehodnega značaja. Pogovorite se na 4 oči, najdite prijatelja, utrdite vezi s starši in brati / sestrami; ne obešajte jih javnosti na udar.

                Ne živite za javnost in njene všečke. Javnost je lahko zelo „grenka, nevoščljiva, pikra“ in neosebna.

                Skrbno hranite gesla zase in ne izročajte jih prijateljem in znancem. Vdori v vaš portal (tisti za delo, kot tisti za stike) so lahko glavobol povzročajoči. Z ukradenim geslom lahko kdorkoli v vašem imenu objavi karkoli. Bi mu to dopustili? Vaši starši ključe vašega stanovanja ne dajo komurkoli v roko. Še huje je, če vam vdiralec zamenja geslo. Takrat ne morete več dostopati do vašega portala.

                Ugotovili boste, da je internet čudovito orodje za delo, učenje in hitro izmenjavo informacij. Tako je bil tudi zasnovan v svojem začetku. Takrat so se ljudje še družili v živo in imeli internet za delo in poslovne stike. Nakar je nastopila poplava ponudnikov iger, socialnih stikov in zabave in internet kot delovno orodje je postal glavno stičišče druženja, zabave in stikov.

                Daleč od tega, da bi vas skušali popolnoma odvrniti od uporabe interneta za stike in zabavo. A kot vsako rokovanje s katerimkoli orodjem tudi uporaba interneta terja upoštevanje osnovnih pravil. Eno od pravil družinskih psihologov pravi, da kolikor časa posvetite e-druženju in zabavi, toliko ga preživite tudi zunaj in v naravi.

V medijih pogosto zasledimo trditve, kako bo ta generacija zaznamovana zaradi izolacije, osamitve in ne vem še česa vsega zlega, kar prinašajo protikoronski ukrepi. Pozabljamo, da nekatere stvari rešujemo skupaj, nekatere osebne pa nujno sami. In znižanje stikov pomeni priliko in podarjeni čas za osebno zorenje, v katerem ni dodatnega prostora kot za eno samo »dušco« v enem telesu. Kdor bo ta čas izkoristil za osebno rast in utrditev osebnosti, bo ob koncu krize močnejša in zrelejša osebnost.

Srečno in zdravo skozi Covidov blodnjak v želji, da čim prej poženemo pouk v živo.

računalniški tim in vodstvo šole OŠ Dobravlje

ps.: Glede na medijsko napihovanje težav mladostnikov, ki nastajajo v obdobju zaprtja šol in izolacije, pa se obrnite na starše in stare starše. Lahko vam potrdijo, da je bil v njihovi mladosti dan z burjo nad 150 km/h čisto običajen dan. Danes je burja pri 120 km/h že orkanska. Nekoč je bila puberteta nekaj naravnega, minljivega in premagljivega, danes pa že predstavlja »nepremostljivo oviro« mnogih najstnikov. Ob misli na vse, kar doživljajo otroci v pravi revščini, begunstvu, vojni in izgnanstvu bi lahko pomislili na drugo plat medalje. Smo sploh kaj zadovoljni in srečni v svetu, v katerem živimo? Ali res moramo izgubiti to kar imamo, da bi cenili to, kar smo nekoč imeli? Boj proti slednjemu se začne pri hvaležnosti za vsakdanji kruh in z dobrim starim »Dobro jutro!«.

Dostopnost