Skoči na glavno vsebino

V petek, 9. maja, na dan Evrope, je v Novi Gorici potekala zaključna prireditev projekta Evropska vas. Namen projekta je spodbuditi medkulturno razumevanje, solidarnost in spoznavanje različnih kultur.

evropska-vas5

Šole goriškega območja so tako pripravile stojnice z značilnostmi držav članic Evropske unije. Naša šola je predstavila (nam še kako domačo) Dansko.

Med značilnostmi te države smo izpostavili pravljičarja Andersena, lego kocke, aktualno tekmovanje za Pesem Evrovizije … Mimoidoči so lahko poskusili značilen rženi kruh in dansko pecivo iz listnatega testa. Na posebnem panoju smo predstavili tudi utrinke z izmenjave učencev devetošolcev. Mnogo obiskovalcev naše stojnice je izrazilo navdušenje nad to možnostjo, ki jo naša šola ponuja.

V pripravah in predstavitvi so najbolj aktivno sodelovale učenke: Katarina Novak, Anja Kalin, Lara Žvanut, Rahela Ipavec, Tina Furlan in Špela Blagonja. Ustvarile so čudovite plakate o Danski. Stojnico jim je uspelo bogato opremiti tudi z izdelki, ki so jih dobravski učenci pripravili pri likovnem krožku, izbirnem predmetu urejanje besedil pa tudi v okviru pouka. Z domiselnimi izdelki iz lego kock so priskočili na pomoč tudi učenci podaljšanega bivanja iz Vipavskega Križa. Da so obiskovalci stojnice lahko okusili tudi dansko kulinariko pa so poskrbeli učenci pri urah gospodinjstva, kjer so pekli dansko pecivo iz listnatega testa. To jim je šlo še posebej v slast, saj so jim ga postregli kar vikingi sami.

 

Dostopnost