Skoči na glavno vsebino

Ivan Cankar velja za največjega mojstra slovenske besede in najboljšega izpovedovalca najintimnejših vzgibov duše in srca, hkrati pa za pisatelja najzahtevnejšega naslova iz seznama domačega branja: Moje življenje.

Z učenci 9. b smo k branju tega temeljnega dela slovenske književnosti letos pristopili s svežim pristopom: iz posameznih zgodb smo pripravili kamišibaj predstave. Cankarjeve črtice smo razdelili na vsebinske sklope, jih kratko obnovili in potem ključne trenutke v zgodbah ilustrirali v različnih tehnikah. Tako smo se v zgodbe zelo poglobili, v ustvarjanje vložili veliko truda in ustvarjalnosti, hkrati pa tudi vrstnikom prikazali črtice v novi luči. Popestritev je bilo tudi delo v skupinah.

Predstave smo pripravljali pri pouku slovenščine in doma. Izgotovljene likovne izdelke pa je bilo potrebno tudi govorno pospremiti – pripovedovati zgodbo ob slikah.

Višek ustvarjanja in nastopov pa je bil nastop za naše starše. Hoteli smo jim dati darilo ob prihajajočih marčevskih praznikih, zato smo v torek, 3. marca, povabili svoje družine na večerno prireditev. V mraku šolske avle se je pred obiskovalci zvrstilo enajst zgodb, srčnih izpovedi našega velikega pisatelja. Veseli velikega števila staršev in njihovih pohval smo se zadržali v prijetnem druženju.

Kako pa so dogajanje doživljali devetošolci, naj povedo kar sami:

“Najbolj zabavno je bilo delati v parih, posebno pri risanju in barvanju.”

“Predstave so se mi zdele čudovite. Naša skupina bi lahko malo lepše narisala.”

“Všeč mi je bilo, ko smo ustvarjali slike, besedilo in izbirali zgodbe. V šoli nama je zmanjkalo časa, zato sva delali tudi doma. Zadovoljna sem, da smo nastopali tudi pred drugimi razredi, kar je super za krepitev samozavesti.”

“Danes smo predstave odigrali četrtič in z vsako ponovitvijo nam gre bolje in smo bolj zadovoljni.”

“Najtežje je bilo skrajšati besedilo, najlepši kamišibaj se mi zdi Pehar suhih hrušk.”

Končni izdelek je vsakemu od učencev v ponos in veselje, posebno, ko so nam po predstavitvah zaploskali tudi vrstniki od 5. do 8. razreda in nas pohvalili.

HB

 

Dostopnost