Skoči na glavno vsebino

Kulturni dan za 6. razred v Ljubljani

 

27. 11. 2009 smo z učenci 6. razreda obiskali Ljubljano. Na kulturni dan smo se pripravili pri uri knjižnično-informacijskih znanj in slovenščine. Spoznali smo kulturni ustanovi: Cankarjev dom in Slovenski šolski muzej, njun pomen ter znamenite Slovence: Cankarja, Prešerna in Plečnika.

knjizni09

Najprej smo obiskali 25. slovenski knjižni sejem v Cankarjevem domu. Skozi razstavišče nas je popeljala hostesa in nam predstavila razstavne stojnice nekaterih založb. Vsak učenec je prejel »ček za branje«, s katerim si je lahko kupil (zamenjal) knjigo v vrednosti 2 eura. Učiteljice in učenci smo uživali v široki sejemski ponudbi knjig, si jih ogledovali in kupovali ter si v teh predprazničnih dneh priskrbeli lepo darilo za bližnje.

Po zaključenem ogledu sejma smo se odpravili v Slovenski šolski muzej. Tam smo bili razdeljeni v dve skupini. Ena skupina si je ogledala razstavo Šolstvo na Slovenskem skozi stoletja, druga pa se je udeležila učne ure »lepopis« iz leta 1930. Zatem sta se skupini zamenjali. Izkusili smo praktični pouk iz obdobja okrog leta 1930, učiteljico s »šibo« in posebnimi metodami poučevanja, obleke učencev, opremo učilnice s koruzo v kotu… Osnove lepopisne pisave smo pridobivali s pisanjem črk s peresnikom in »tinto« na učne liste pod budnim očesom «gospodične učiteljice«.

Zaradi slabega vremena si nismo ogledali predpraznične stare Ljubljane. Zato pa smo si ogledali izložbe bližnjih trgovin in začutili utrip prestolnice.

Bil je kulturni, izobraževalni, družabni in vzgojni dan. Vsem skupaj nam je bilo lepo in upamo, da je utrip Ljubljane s svojo kulturno ponudbo prispeval k širšemu obzorju nas vseh.

Besedilo: Irma Krečič Slejko

Fotografije: Andrej Benko            GALERIJA SLIK

Dostopnost