Skoči na glavno vsebino

Ko smo prispeli v torek, 14. 2. 2023, v Vipavo, smo odšli v cerkev na predstavitev orgel in podrobneje spoznali vipavsko cerkev. Učitelj Franc Leben nam je zaigral nekaj slovenskih skladb (npr. Glej, zvezdice božje, Kjer Vipava izvira, Aleluja). Vipavske orgle so bile narejene leta 2008 in imajo približno 1800 piščali. Največje orgle v Sloveniji so v Kopru, kjer je okrog 6000 piščali. Največje orgle v Evropi vsebujejo okrog 18000 piščali. Učiteljica Polona Puc nam je razložila in povedala o slikah in freskah v cerkvi. Na koncu smo odšli na kor do učitelja, kjer so bile orgle, in učenci smo lahko poskusili zaigrati na orgle.

Po koncu ogleda v cerkvi nas je zunaj pričakala vodička Jana Kete, ki nas je odpeljala po starem delu Vipave. Najprej nam je povedala nekaj stvari o Starem gradu nad Vipavo. Sprehodili smo se po starem delu in najbolj ozkih ulicah v Vipavi. Povedala nam je tudi, zakaj so ulice tako ozke (da so se obvarovali pred vetrom). Potem smo prišli do dveh manjših izvirov reke Vipave. Povedala nam je tudi, da je zelo mrzla poleti, saj ima samo od 15 do 17 °C. Malo naprej smo odšli v muzej starega orodja in si ogledali stvari za obdelovanje vinograda. V muzeju smo imeli malo prostega časa, da smo si sami lahko ogledali dele muzeja. Pokazala nam je tudi stare kozarce in čaše iz 1. stoletja. Po ogledu muzeja nas je vodička vprašala, če imamo še kakšno vprašanje, skupaj smo naredili fotografijo za spomin. Peljala nas je do parka v Vipavi, kjer smo se zamenjali in nas je prevzela učiteljica Sonja Makuc in odšli smo na likovno delavnico.

Z učiteljico Sonjo Makuc smo izvedli prijetno likovno delavnico. Skupaj smo odšli do stare šole, kjer smo si izbrali en poljuben motiv (npr. vrata, drevo, hišo, šolo). Narisala sem staro hišo, s svojo sliko sem bila kar zadovoljna. Z učiteljico smo narisali lepe slike. Po koncu likovne delavnice smo se vrnili nazaj, kjer nas je čakal avtobus za odhod domov.

Kulturni dan v Vipavo mi je bil všeč. Spoznala sem stari del Vipave ter izvedela marsikaj novega o orglah in cerkvi. V prostem času smo se s sošolkami in sošolci pogovarjali ter učitelje vprašali še kakšno vprašanje. Ta kulturni dan bi priporočala še ostalim, ker je zelo koristen. Vodičko in učitelje bi pohvalila, da so pripravili zelo lep dan.

Maruša Hvalič, 6. a

Dostopnost