Skoči na glavno vsebino

Modelarski krožek

Modelarstvo je tehnična disciplina, ki se že vrsto let izvaja na osnovni šoli Dobravlje. V okviru krožka učenci izdelujejo jadralna letala katere v sončnih spomladanskih dnevih spuščajo na starem letališču pri Vipavi. V okviru krožka je pod mentorstvom Marka Lemuta mogoče izpopolniti tehnično znanje.

shadow

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tudi v letošnjem šolskem letu se bo na osnovni šoli Dobravlje izvajal modelarski krožek. Učenci od 6-tega do 9-tega razreda bodo izdelovali jadralna letala. Modelarski krožek se bo izvajal v prostorih tehnične učilnice in sicer vsak torek med 17.00 do 19.30. V spomladanskih sončnih dnevih pa bomo z učenci izvajali modelarski krožek na strarem letališču pri Vipavi.

Na spletni strani bomo redno objavljali potek ter podrobnejši opis letal, ki se bodo izvajala v okviru krožka. V podmenijih spletne strani si lahko ogledate tudi galerijo slik ter postopke izdelave jadralnih letal.

 

Učenci vabljeni na modelarski krožek začnemo v torek 2.11.2010 ob 17.00 zaključujemo pa ob 19.30

 

Galerija

Potek izgradnje letala na dalinsko vodenje

 

 

 Galerija

{becssg}dobravlje/interesne/modelarski/miniolimpiada{/becssg}

 

 

 

 

 

 Potek izgradnje letala na dalinsko vodenje

Krožek se je začel v torek 2.11.2010 obiskovalo ga bo 8 fantov. Zato smo kar zagrabili za delo in spoznali nekaj osnovnih orodij ter osvojili nekaj ročnih spretnosti. Kot je bilo obljubljeno bomo ojavljali postopek izgradnje jadralnega letala, ki se bo izdelovalo v okviru modelarskega krožka. Učenci so spoznali orodja, ki se bodo potrebovala in to so kladivo, bucike, lepilo za les, balsa, brusna deska….

 

1.navodila

Najprej so si učenci izbrali desko ter jo obrusili in prekrili s foljo, da se lepilo ne zalepi nanjo. Ko je bilo to narejeno so nadaljevali z izdelavo šablon.

 V prvi fazi izdelave so izdelali šablone za izdelavo sestavnih delov letala kot so šablona za (višinsko krmill, smerno ter trup). Ko je bila šablona narejena so izdelek preprosto obrisali na balso ter odrezali in obrusili. Postopek je lepo razviden iz spodnjih treh slik.

 thumb_brusenje                                      thumb_sablone                                         thumb_rezanje

 

 {becssg}dobravlje/interesne/modelarski/1.modelarski{/becssg}

 

 

 

 

 2.navodila

 Ko smo imeli izrezane dele trupa smo nadaljvali z izdelavo trupa. Začnemo z izdelavo spodnje polovice, katero smo zabili na desko. Nakar smo nanjo zelepili vzdolžni ojačalni letvici katere so iz balse (slika1). Ko se je lepilo posušilo smo izdelali še ojačalna rebra trupa, ki so iz 4 mm vezane plošče. V rebra smo zavrtali luknje in odrezali robove, da so nalegali točno v spodnji del trupa. Luknje pa bomo potrebovali za kašnejšo lažjo montažo povezav. Nadalje smo trup razdelili na tri dele ter na vsako tretino prilepili rebro (slika 2,3).

 thumb_trupspodaj                                thumb_brusenjekotov                                    thumb_reborluknja

 

 {becssg}dobravlje/interesne/modelarski/2.modelarski{/becssg}

 

 

 

 

 3.navodila

 Ko so bila ojačalna rebra izdelana je bilo potrebno izdelati še pozicionirna rebra za karbonsko paličko. Dve rebri smo na isti način izdelali kot vse ostale vendar je bilo tukaj potrebno izvrtati še luknjo premera 6 mm. Luknja je zvrtana z namenom pozicionirati karbonsko paličko. Ko so bile rebra pripravljene smo jih postavili na spodnji del trupa ter jih prilepili. Nadalje smo prilepili še stranico trupa ter jo zabili na desko. V sprednji del trupa je bilo potrebno dati še koščke balse kateri bodo služili za to, da bomo lahko nosni del trupa estetsko zaokrožili. 

 thumb_vrtanje                                  thumb_vsaojacalnarebra                                    thumb_zalepljeno

 

{becssg}dobravlje/interesne/modelarski/3.modelarski{/becssg}

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dostopnost