Skoči na glavno vsebino

Park vojaške zgodovine nudi vpogled v vojaško opremo zadnjega stoletja. Obenem veje skozi razstavljeno opremo nema priča vsega grozot, ki so jih predhodne generacije preživele na bojiščih: Nekateri so umrli za svobodo, mir, sočloveka, mnogi zaradi pohlepa tedanje elite, ki ji ni bilo zlepa dovolj. Vodenje je bilo izvrstno in mnogo podrobnosti iz zakulisja spopadov na naših tleh smo slišali. Po vseh grozotah, ki jih dnevno spremljamo preko medijev po svetu si lahko le želimo, da bi se večina vojn končala s tako majhnim številom žrtev, kot se je naša osamosvojitvena. In še tisto, kar jih je bilo, je preveč!

Predstavniki Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Ajdovščina in Vipava so nas v lanskem šolskem letu obiskali na šoli, nam predavali, obenem pa so omogočili ogled Parka vojaške zgodovine devetošolcem, za kar se jim toplo zahvaljujemo.

Po ogledu Parka v Pivki smo se odpeljali še v Prem; čudovito vasico na vzpetini nad reko Reko. Lepo ohranjen butični grad iz 13 stoletja. Zaradi svoje izjemne lege so mnoge rodbine iz tega gradu obvladovale glavno trgovsko in selitveno pot iz obale v notranjost Slovenije. Po vodenem ogledu gradu in malici smo namesto srednjeveškega konja »zajahali« novodobni avtobus in se vrnili na Vipavsko.

Peter Valič

Dostopnost