Skoči na glavno vsebino

November se izteka, do konca decembra je še daleč, pa so se na šoli že pojavili pirotehnični izdelki. Kar nekaj let smo na šoli preživeli, ne da bi na šolskem območju počila niti ena petarda. A vsaka generacija prinese nekaj svojega. Na šoli so že stekli pogovori glede na trenutno stanje.

Prav je, da se z otroci glede posedovanja in uporabe pirotehničnih izdelkov pogovorite tudi doma. Otrokom se zdi imenitno, da nekaj skrijejo, nekaj »prepovedanega« posedujejo, delijo in se s tem tudi ponašajo.

Iskren pogovor v večini primerov prinese boljše rezultate, kot kazen. Vseh vidikov in posledic uporabe pirotehnike otroci ne morejo imeti in marsičesa ne morejo predvideti. Prav je, da otrokom prestavimo naše skrbi, želje, opozorila in vidike. Kako naj vedo o pomembnih zadevah, ki nas skrbijo, če se o njih ne pogovorimo. Tega se šele učijo. Šola in dom sta ustanovi, kjer naj prevlada vzgoja, sožitje, rast in iskanje skupnih poti pred represijo, ukazovanjem in kaznovanjem.

Spoštovani starši, izkoristite priliko za krajši iskren pogovor v želji in trudu, da se po bližajočih se praznikih na šolo vrnemo zdravi in celi.

Skupaj zmoremo več.

Za OŠ

Peter Valič

Dostopnost