Skoči na glavno vsebino

Na šoli OŠ Dobravlje se zavedamo našega vzgojnega poslanstva. Želimo si, da bi naši učenci postali odgovorni državljani, ki bodo delovali etično  in spoštovali občečloveške vrednote.  Zato smo se odločili, da vstopimo v program Etika in vrednote v vzgoji in izobraževanju, ki ga vodi  Inštitut za etiko in vrednote Jože Trontelj.

Program temelji na modelu Evropsko ogrodje Etike in vrednot, ki ga je razvil Inštitut za preučevanje etike in vrednot.  Gre za deset področij ali modulov, ki se dotikajo vseh napomembnejših vrednot. Program traja tri leta.   Če želite več izvedeti o programu, sledite naslednji povezavi.

V jesenskih mesecih smo se posvetili modulu Življenje, narava, zdravje. Uredili smo tematske razstave knjig s tega področja na centralni šoli in na podružnicah. Šole smo opremili z lepimi mislimi o življenju, naravi in zdravju. Na svetovni dan hrane smo razredno uro posvetili spoštovanju hrane  in se obvezali, da bomo zmanjšali količino ostankov hrane na naši šoli. Na podružničnih šolah so pri podaljšanem bivanju, pri predmetih spoznavanje okolja in športna vzgoja in drugod izvajali dejavnosti s poudarkom na spoštovanju življenja, narave in zdravja  Posebej smo obeležili dan, ko smo po celi Sloveniji uživali Zdrav slovenski zajtrk.  V petek, 28. 11., so petošolci na centralni šoli v goste povabili domačina Marka Severja, ročnega kolesarja in paraolimpijca. V sproščenem klepetu z njim so preživeli dve šolski uri. Marko jim je pripovedoval o svojem življenju na splošno, o svojem športnem udejstvovanju in športnih uspehih ter o zanimivih drobcih iz svojega vsakdanjega življenja.

V naslednjih treh mesecih se bomo posvetili modulu Kultura, ki se podrobneje posveča spoštovanju lepote,  umetnosti in kuturi; svetovnim nazorom in religijam,  spoštovanju  drugih in  pridobitvam človekove civilizacije.

Katja Bone

Strahopetnost sprašuje: Ali je varno? Preračunljivost sprašuje: Ali je politično? Nečimrnost sprašuje: Ali je priljubljeno? Vest pa sprašuje: Ali je prav? In pride čas, ko moramo zavzeti držo, ki ni niti varna, niti
politična, niti priljubljena, toda moramo jo zavzeti, ker vest govori, da je pravilna.
– Martin Luther King

 

 

Dostopnost