Skoči na glavno vsebino

Zadnja tri leta je tema šolskih parlamentov MOJA POKLICNA PRIHODNOST. Vsako leto so mladi na zasedanju v državnem parlamentu z glasovanjem izbirali temo za naslednje šolsko leto. Teme, ki so se zvrstile od osamosvojitve 1991, so prešle od popularnih do bolj življenjskih. Poklicna prihodnost je v vsakem primeru aktualna tema vsakega devetošolca.

Trud in delo parlamenta po sodelovanju učencev ocenjujem za zelo vestno opravljenega in konstruktivnega. Letos ne bomo sestankovali, tudi ne bomo »zumirali« in se e-družili. Je pa prilika, da delo prejšnjih dveh šolskih let predstavim na spletu, v priponki dostopno vam učencem in staršem.

Upam, da se tej koroni izteka rok trajanja. Če se to zgodi do marca ali aprila, bomo za učence od 6. do 9. razreda organizirali sestanek šolskega parlamenta, kjer prosim udeležence devetih razredov, da predstavijo svoje praktične izkušnje in poglede glede njihove izbire nadaljnjega šolanja in poklicne usmeritve. Učenec učencu lahko posreduje dragocene izkušnje, predvsem pa se mi zdijo pomembne izkušnje iz prve roke.

V lanskem šolskem letu smo obdelali tudi OTROKOVE PRAVICE. Tudi glede otrokovih pravic se otroci »iz prve roke« z marsičem ne strinjajo. O otrokovih pravicah iz perspektive odraščajočih je prispevek še v pripravi.

Mentor šolskega parlamenta

Peter Valič

Dostopnost