Skoči na glavno vsebino

                                                     

Osnovna šola Dobravlje ob dnevu kulture vsako leto pripravi sklop dogodkov, ki ga posveti izbrani temi; letos je bila to tema gibanje.  Najbolj obiskana od prireditev je vsekakor velika šolska proslava Učenci Osnovne šole Dobravlje pojejo in igrajo, ki se je udeležijo starši in drugi sorodniki naših učencev. To šolsko leto mineva 20 let, odkar je bila prenovljena in dograjena matična šola v Dobravljah. Ta dogodek je torej jubilejen, in zato za nas vse še toliko bolj slavnosten.

V drugi polovici februarja pa šola organizira še večer z bivšim učencem. V svoje goste povabi nekdanje učence, ki so jih življenjske poti, ovire, izzivi, želje, cilji posebej izoblikovali, obenem pa je povezan tudi z vsakoletno temo. Letošnjega gosta, vrhunskega alpinista Petra Podgornika, pa odlikuje še jeklena volja, vztrajnost in neskončen pogum, saj je povezan z gibanjem posebne vrste, ki ga največkrat opisujemo kot ekstremno.

Peter Podgornik je alpinist, ki je bil zraven, ko se je pisala legenda jugoslovanskega alpinizma. Kasneje je vzponom dodal še številne druge dejavnosti, povezane z alpinizmom. V zborniku V gorah je modrost, ki ga je izdalo Planinsko društvo Nova Gorica, je v poglavju, kjer so navedeni njihovi uspehi, njegovo ime omenjeno čisto na vsaki strani, in to večkrat.

Na srečanju nam je v pogovoru s svojo sovaščanko Ivano Slamič spregovoril sam. Vsi prisotni smo vpijali njegovo preprosto, a zelo iskreno pripovedovanje o svojih doživetjih, težkih trenutkih, povezanosti z alpinističnimi prijatelji. Čutili smo nevidno prisotnost pokojnega Petrovega dvojčka Pavla, soplezalca in prijatelja, s katerim sta se srčno ujemala.

Med brskanjem po knjižničnem oddelku alpinizma in gorništva sem se čudila, koliko polic zavzema. Pomislila sem, kakšno izjemno doživetje mora biti tam gori v samoti, da je o tem nastalo toliko knjig, filmov, fotografskih razstav in potopisnih predavanj. Kakšen mora biti občutek, ko iščeš na videz nepremagljive poti in jih, če ti je sreča mila, premagaš. Ko te obdaja snežni metež, grozijo plazovi, ko ne čutiš več določenih delov telesa in ti uspe, tvojim prijateljem, najbližjim pa morda ne. Kakšna je ta strast, ljubezen, ki alpiniste, ne glede na prežeče nevarnosti, žene, da odkrivajo vedno nove smeri in se podajajo znova in znova novim vrhovom naproti?

Dogodku je pravo vzdušje vdahnil tudi pevski zbor Vinograd iz Vrtovina, številni Vrtovinci in Podgornikovi prijatelji ter sošolci.

Mirjam Kalin in Helena Brataševec

Foto: Peter Valič

Dostopnost