Skoči na glavno vsebino

Osemnajsti tradicionalni večer z nekdanjim učencem na Osnovni šoli Dobravlje je potekal v znamenju teme, ki se ji letos na šoli posebej posvečamo. Da je voda dar, radost, življenje, so ob različnih kulturnih točkah na osrednji šolski proslavi ob slovenskem kulturnem prazniku videli, slišali in občutili vsi obiskovalci, tej temi pa smo posvetili tudi letošnje šolsko glasilo Čaven. In tako ni naključje, da je letošnji gost mag. Egon Stopar, direktor Komunalno stanovanjske družbe Ajdovščina, z vodo neločljivo povezan že od samega rojstva, kot je ugotavljala voditeljica večera prof. Ivana Slamič, prav tako nekdanja učenka Osnovne šole Dobravlje.

Egon Stopar ni, kot je pričakovati, bil rojen v Šempetru pri Gorici ali v Postojni, kar velja za večino prebivalcev našega okoliša, temveč je na svet prišel v obmorskem mestu Reka, kjer so takrat prebivali njegovi sorodniki. Kot večina otrok iz vasi Cesta je mnogo nepozabnih trenutkov preživel ob potoku Vrnivec. Posebej pa so lepi njegovi spomini na čas, ko je obiskoval podružnico Vipavski Križ, kjer so se s sošolci igrali številne domiselne igre in kot pravi raziskovalci odkrivali skrite kotičke gradu. Na Osnovno šolo Dobravlje, kjer je bil vsa leta odličen učenec in se ga je prijel vzdevek predsednik (vsa leta šolanja je bil predsednik oddelčne skupnosti), ima zelo lepe spomine. Zahtevnost takratne učiteljice matematike Majde Pelicon se mu je obrestovala na naravoslovni gimnaziji v Novi Gorici, kjer mu je bila matematika eden izmed ljubših predmetov. Iz časov osnovne šole se mu je najbolj vtisnilo v spomin tekmovanje SLO (splošni ljudski odpor), ki je vključevalo znanje iz orientacije, prve pomoči, obvladovanje streljanja z zračno puško, predvsem pa je zahtevalo dobro fizično pripravljenost. Njegova ekipa je bila izjemno uspešna in bi morala iti na državno prvenstvo, ki pa je ravno tisto leto odpadlo. Je pa bil v času osnovne šole izbran, da se udeleži zaključne prireditve ob dnevu mladosti v Beogradu, kar je bila v tistih časih velika in častna nagrada. V srednji šoli je imel veliko odličnih sošolcev, med njimi je bil tudi njegov prijatelj Erik Brecelj. Z njim in nekaterimi drugimi sošolci je naredil nekaj zanimivih raziskovalnih nalog, med drugim tudi nalogo na temo hubeljske vode, v katero je bilo vloženih veliko ur raziskovanja tudi na takratni ajdovski čistilni napravi. Danes z zadovoljstvom ugotavlja, da se je na področju ozaveščanja in skrbi za vodo veliko spremenilo na bolje.

Predanost in vztrajnost pri vsakršnem delu, ki se ga loti, je ohranil vse do danes. Po srednji šoli se je vpisal na študij kemijske tehnologije. Po opravljeni diplomi se je zaposlil v podjetju Fructal, kjer je bilo njegovo delo prav tako neločljivo povezano s kvaliteto vode, saj je tam med drugim opravljal delo vodje centralne sestave sokov.  Za pripravo sokov so potrebovali neoporečno vodo, kar je bilo v času večjih nalivov nemogoče doseči in je zaradi tega včasih proizvodnja tudi obstala. Danes se ajdovskim podjetjem ni potrebno ubadati s čim podobnim, saj za neoporečnost vode skrbijo s postopkom ultrafiltracije. Nam prebivalcem pa zaradi uvedbe takšnega standarda oskrbe s kvalitetno vodo ob nalivih ni več treba prekuhavati vode. Zaradi želje po dodatnem znanju je kmalu vpisal magistrski študij na Ekonomski fakulteti v Ljubljani in ga leta 2005 tudi uspešno zaključil. Sledila je menjava službe. Izkušnja petih let dela za ameriško multinacionalko je bila zelo zanimiva. Ker pa bi po njihovi praksi po nekaj letih moral oditi v tujino, se je zaradi navezanosti na družino in domače kraje odločil, da se prijavi na razpis za delo direktorja Komunalno stanovanjske družbe Ajdovščina. Voditeljica večera je omenila, da je nekaj njegovih sodelavcev iz kraja malo povprašala, kakšen je njihov direktor, in z veseljem povedala, da so ga vsi pohvalili.

Egon Stopar je povedal, da mu je pri vsem svojem delu najpomembnejša skrb za kvaliteto in da je najsrečnejši, ko ljudi povezuje. Pri takšnem pristopu pa se ne gre čuditi, če se ljudje pozitivno odzivajo na njegove pobude. Egon je že vrsto let aktiven član Kulturno športnega društva Vrnivec Cesta, ki poleg drugih aktivnosti vsako leto pripravlja kulturne prireditve na Cesti. Programe pripravljata skupaj z Jožico Pizzoni, pri izvedbi pa jim pomagajo številni krajani in vsa družina. Za enega od najlepših dosežkov šteje zasnovo in koordinacijo novoletnega pohoda Spoznajmo soseda, ki ga pripravlja v sodelovanju s krajevnimi skupnostmi in društvi iz sosednjih vasi. Tako je letošnji pohod potekal že osmo leto zapored, zdaj pa že snujejo načrte za deseti pohod, ki mora biti nekaj posebnega. Tu pa se njegova aktivnost še ne neha. Že od malega rad poje. Prepeval je pri mešanem pevskem zboru Laetitia, nato v kvintetu Sumus, zatem pa še v kvintetu Ventus, s katerim so izdali zgoščenko pesmi Stanka Premrla. V zadnjem času priložnostno prepeva s pevskimi prijatelji in sorodniki. In tako sta tudi večer kulturno zaokrožili dve pevski točki, v katerih so poleg njega in njegove žene Alenke nastopili še njeni sestri, svak in tast.

Namen večera je bil poglobiti vedenje o vodi v našem okolišu in spoznati Človeka. Eno brez drugega ne gre. Prof. Ivana Slamič je z vodenjem pogovora odstrla, da je Egon Stopar zagotovo Človek, ki pooseblja šolski moto: Voda je dar, radost, življenje. In takega človeka je veselje poznati in lepo je z njim delati.

Na osnovni šoli Dobravlje smo ponosni tako na gosta kot na voditeljico večera.

Foto: Peter Valič                                                                                                                           Mirjam Kalin

Dostopnost